Prema njemačkim procjenama, teroristička grupa PKK je prošle godine prikupila najmanje 16 miliona eura u Njemačkoj u različitim kampanjama prikupljanja sredstava.     Foto: AA

Šef njemačke unutrašnje obavještajne agencije BfV Thomas Haldenwang upozorio je da je teroristička organizacija PKK prošle godine regrutovala više sljedbenika u Njemačkoj i da tu zemlju vidi kao utočište, ali da su nedavno njeni prihodi počeli da opadaju.

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, Haldenwang je rekao da terorističku grupu PKK već dugi niz godina prati domaća obavještajna agencija BfV.

“Došlo je do blagog povećanja broja ljudi koji podržavaju PKK-a. Sada procjenjujemo da je to 15.000, u poređenju sa 14.500 u prethodnoj godini“, rekao je Haldenwang, predstavljajući BfV-ov godišnji izvještaj o sigurnosti.

Haldenwang je priznao da je teroristička grupa PKK koristila Njemačku kao utočište, odnosno mjesto za prikupljanje finansija i regrutaciju, dok pokušava da se prikaže kao “umjerena“ grupa kako bi stekla veće prihvaćanje u zemlji.

Rekavši da su se teroristi PKK-a do sada suzdržavali od činjenja ozbiljnih zločina u Njemačkoj, objasnio je da se teroristi više fokusiraju na propagandu, regrutaciju i aktivnosti prikupljanja sredstava.

“Godišnje kampanje zapravo donose milione novca za PKK-a, iako je ove godine došlo do značajnog pada“, rekao je Haldenwang, dodajući da su finansijske istrage koje provode njemačke vlasti vjerovatno doprinijele ovom rezultatu.

Prema njemačkim procjenama, teroristička grupa PKK je prošle godine prikupila najmanje 16 miliona eura u Njemačkoj u različitim kampanjama prikupljanja sredstava.

PKK je klasifikovana kao “etnonacionalistička“ i “separatistička“ teroristička organizacija od strane EUROPOL-a, a zabranjena je u Njemačkoj od 1993. godine.

Vlasti Republike Turkiye opetovano pozivaju Njemačku, kao svoju NATO saveznicu, da preduzme ozbiljnije i efikasnije mjere borbe protiv terorističke organizacije PKK kako bi spriječila buduće terorističke napade.

TRT Balkan / agencije