Četiri požara u najsjevernijem dijelu države, poznatom kao Texas Panhandle, rasplamsala su se u ponedjeljak i već su zahvatila 240.000 hektara zemlje, saopćili su lokalni zvaničnici.                Foto: AA

Američka savezna država Teksas bori se sa jednim od najvećih požara u historiji.

Teksas je u utorak proglasio stanje katastrofe zbog velikih šumskih požara koji su izbili 26. februara i koji su izmakli kontroli, dok je hiljade stanovnika evakuisano iz domova.

Četiri požara u najsjevernijem dijelu države, poznatom kao Texas Panhandle, rasplamsala su se u ponedjeljak i već su zahvatila 240.000 hektara zemlje, saopćili su lokalni zvaničnici.

Rekli su da je brzo širenje šumskih požara podstaknuto jakim vjetrovima koji se kreću između 64 i 96 kilometara na sat.

"Naši vatrogasni timovi i timovi za provođenje zakona pomažu u odgovoru na požare u Panhandleu, trenutno na oko 500.000 hektara. Naša srca su uz one koji su pogođeni požarom dok radimo na tome da ga obuzdamo", objavio je Texas Parks and Wildlife Department na X.

Do sada je 5.000 stanovnika evakuisano iz svojih domova, a očekuje se još više naloga za evakuaciju jer se požari nastavljaju širiti.

Mnogi putevi i autoputevi u regionu zatvoreni su zbog požara i dima zbog kojeg je skoro u potpunosti smanjena vidljivost.

Vatrogasci se trenutno bore s ukupno 13 šumskih požara u cijeloj državi.

Upozorenja od požara su na snazi za države Teksas, Oklahoma i Kansas, za više od 11 miliona Amerikanaca, prema meteorološkim zvaničnicima.

TRT Balkan / agencije