Komanda kineske istočne vojne oblasti objavila je u ponedjeljak da će nastaviti izvoditi nove zajedničke vojne vježbe.     Foto: Reuters

Joseph Wu izjavio je na konferenciji za novinare u Taipeiju da Tajvan, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije, neće biti zastrašen čak i dok su kineski manevri nastavljeni i Kina često krši nezvaničnu liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

“Kina koristi te vježbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan”, kazao je Wu, tražeći međunarodnu podršku u zaštiti “mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”.
“Kina provodi vojne vježbe velikog obima, raketna lansiranja kao i kibernetske napade, kampanju dezinformisanja i ekonomske prinude u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu”, kazao je.

Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon okočanja u nedjelju najvećih ikada kineskih manevara u okolini otoka − vježbe koje uključuju lansiranja balističkih projektila i simulirane napade na nebu i moru koji okružuju Tajvan.

Komanda kineske istočne vojne oblasti objavila je u ponedjeljak da će nastaviti izvoditi nove zajedničke vojne vježbe usmjerene na ofanzivne operacije protiv podmornica i na moru, potvrđujući strahovanja vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na tajvanske linije odbrane, prenosi Reuters.

FENA