Delegacija američkog Kongresa predvođena zastupnicom Stephanie Murphy u posjeti Tajvanu, dok su tenzije s Kinom i dalje visoke zbog njenih pretenzija na samoupravni otok.      Foto: AFP

Tajvan je uvjeren da može potpisati trgovinski sporazum "visokih standarda" sa Sjedinjenim Državama u novom okviru, rekao je predsjednik Tsai Ing-wen gostujućoj grupi američkih zastupnika.

Tsai je na sastanku u predsjedničkom uredu u četvrtak rekao dvostranačkoj američkoj delegaciji zastupnika da će Tajvan raditi sa Sjedinjenim Državama na stvaranju još bližih trgovinskih i ekonomskih veza.

"Već smo najavili da će pregovori u okviru američko-tajvanske inicijative o trgovini 21. stoljeća početi uskoro. Uvjereni smo da kroz ovu inicijativu možemo potpisati trgovinski sporazum visokog standarda i unaprijediti bilateralni razvoj trgovine", rekla je ona.

Washington i Taipei su predstavili američko-tajvansku inicijativu o trgovini 21. stoljeća u junu, nekoliko dana nakon što je Bidenova administracija isključila ostrvo na koje polažu pravo Kinezi iz svog ekonomskog plana usmjerenog na Aziju, osmišljenog da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine.

Tajvan se dugo zalagao za široki sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, njegovim najvažnijim međunarodnim sponzorom i stranim dobavljačem oružja, čak i u odsustvu formalnih diplomatskih veza.

Produbljivanje ekonomskih odnosa

Stephanie Murphy, demokratkinja s Floride koja sjedi u Komitetu za oružane snage Zastupničkog doma, rekla je Tsaiju da podržava takav sporazum.

"Jedna od najvažnijih stvari koje Kongres trenutno može učiniti je da produbi ekonomske odnose s Tajvanom, posebno zalaganjem za visokokvalitetni sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i Tajvana", rekla je ona.

Grupa je posljednja u nizu visokih zvaničnika iz Sjedinjenih Država koji su posjetili Tajvan otkako je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi došla početkom prošlog mjeseca.

Njena posjeta razbjesnila je Peking, koji je odgovorio pokretanjem vojnih vježbi u blizini ostrva.

Tsai je zahvalio delegaciji što je prenijela snažnu kongresnu podršku Tajvanu baš u vrijeme dok Kina izvodi svoje vježbe, koje su se smanjile, ali su ipak nastavljene.

"Tajvan neće odustati," rekao je Tsai. „Aktivno ćemo produbiti našu saradnju s demokratskim partnerima kako bismo zajednički očuvali mir i stabilnost u regiji.“


TRT Balkan