Dodaje se da je šest osoba do sada spašeno, ali se trojica i dalje vode kao nestali.     Foto: Reuters

Najmanje tri osobe su nestale kada je vatrogasno vozilo odnijela poplava nakon što je tajfun Haikui pogodio istok i jug Kine, izazvavši jaku kišu i vjetar, objavili su državni mediji u utorak.

"Vatrogasno vozilo u kojem je bilo devet osoba odnijele su poplavne vode tokom spasilačke operacije u selu Chili u okrugu Yongtai u kineskoj istočnoj provinciji Fujian", objavila je novinska agencija Xinhua.

Dodaje se da je šest osoba do sada spašeno, ali se trojica i dalje vode kao nestali.

Tajfun Haikui, 11. tajfun u godini, zahvatio je u utorak rano ujutro obale kineske provincije Fujian i južne kineske provincije Guangdong, donoseći jaku kišu i vjetar brzine do 20 i 18 metara u sekundi.

Lokalne vlasti su u ponedjeljak otkazale polaske vozova i zatvorile škole u različitim gradovima u jugoistočnim obalnim područjima zemlje nakon što je tajfun u nedjelju prešao Tajvan, u kojem je najmanje 40 ljudi povrijeđeno u 732 prijavljena incidenta, navode kineski državni mediji.

Centar za prognozu i smanjenje katastrofa u Južnom kineskom moru je izdao žuto upozorenje na velike talase, upozoravajući na talase od 30-70 centimetara duž istočne obale Guangdonga, te visine od tri do pet 3-5 metara u sjeveroistočnom dijelu Južnog kineskog mora.

Prema prognozama obilne kiše se očekuju do srijede.

Vlada Kine je odmah dodijelila 200 miliona juana (oko 20,74 miliona dolara) za pet pogođenih regija, odnosno za Guangdong, Fujian, Zhejiang, Guangxi i Hainan.

TRT Balkan / agencije