Većinu smrtnih slučajeva čine djeca mlađa od pet godina.            Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) hitno je pozvala države da spriječe, otkriju i reaguju na slučajeve nestandardnih i falsifikovanih medicinskih proizvoda, pozivajući se na nedavne izvještaje o slučajevima dječijih sirupa za kašalj s potvrđenom ili sumnjivom kontaminacijom.

Iz SZO-a je saopšteno da su u posljednja četiri mjeseca, zemlje prijavile nekoliko incidenata u vezi sa sirupom za kašalj za djecu koji se izdaje bez recepta s potvrđenom ili sumnjivom kontaminacijom visokim nivoima dietilen glikola (DEG) i etilen glikola (EG).

"Slučajevi su iz najmanje sedam zemalja, a povezani su s više od 300 smrtnih slučajeva u tri države", navode iz SZO-a.

Istakli su da većinu smrtnih slučajeva čine djeca mlađa od pet godina.

U pitanju su toksične hemikalije koje se koriste kao industrijski rastvarači i sredstva protiv smrzavanja koji mogu biti fatalni, čak i u malim količinama, i nikada ne bi trebalo da budu u lijekovima.

Među zemljama koje pominje SZO su Gambija, Indonezija i Uzbekistan. U Gambiji u pitanju su četiri proizvoda, u Indoneziji osam, a u Uzbekistanu dva.

Iz SZO-a su istakli da do danas proizvođači za ove proizvode nisu dali garancije SZO-u za sigurnost i kvalitet, napominjući da su upozorenja o medicinskim proizvodima brzo proslijeđena nacionalnim zdravstvenim vlastima svim 194 državama članicama organizacije.

SZO je pozvao regulatore i vlade da otkriju i uklone sa svojih tržišta sve podstandardne medicinske proizvode identifikovane u medicinskim upozorenjima SZO kao potencijalni uzroci smrti i bolesti.

Svjetsko zdravstveno tijelo pozvalo je one koji su odgovorni da osiguraju da svi medicinski proizvodi na njihovim tržištima budu odobreni za prodaju od strane nadležnih organa i da se mogu nabaviti od ovlaštenih/licenciranih dobavljača.

Proizvođače lijekova iz SZO-a su pozvali da kupuju samo farmaceutske ekscipijente od kvalifikovanih i poštenih dobavljača i da provedu sveobuhvatno testiranje zaliha prije upotrebe u proizvodnji gotovih proizvoda.

TRT Balkan / agencije