Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.           Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je istakla tešku situaciju zdravstvene zaštite u Rafahu na jugu Pojasa Gaze u koji je Izrael ušao 6. maja uprkos međunarodnom protivljenju.

Izraelske snage u osam mjeseci sukoba na palestinskoj teritoriji ponavljaju napade i upade u medicinske ustanove.

"Intenzivna neprijateljstva ozbiljno su osakatila pružanje zdravstvene zaštite u Rafahu gdje su još desetine hiljada ugroženih ljudi", naveo je generalni direktor organizacije Tedros Ghebreyesus na društvenoj mreži X.

Navodeći da je samo terenska bolnica MKCK-a Rafah Al-Mawasi i dalje u potpunosti operativna i da je terenska bolnica UAE u gradu Rafah trenutno jedina ustanova u oblasti koja pruža zdravstvene usluge, rekao je:

"Nesigurnost i zatvaranje prelaza Rafah nastavljaju da ugrožavaju našu sposobnost dopremanja zaliha i osoblja u Gazu i oko nje kako bi zdravstvene usluge, linija života za Gazu, bile funkcionalne."

"Pozivamo na prekid vatre. Pozivamo na sigurnost svih pacijenata i zdravstvenih radnika. Pozivamo na zaštitu svih civila. Pozivamo na otvaranje prelaza Rafah", dodao je on.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.580 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije