Skoro 80 posto slučajeva denga groznice, odnosno 4,1 milion, prijavljeno je u Americi, a zatim u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku.      Foto: Reuters

"Oko četiri milijarde ljudi je u opasnosti da se zarazi denga groznicom", upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Diana Rojas Alvarez, voditeljica tima za arboviruse u Odjelu za prevenciju SZO-a izjavila je na konferenciji za novinare u Ženevi da je od početka 2023. godine širom svijeta prijavljeno preko pet miliona slučajeva i 5.000 smrtnih slučajeva izazvanih denga groznicom.

Skoro 80 posto slučajeva denga groznice, odnosno 4,1 milion, prijavljeno je u Americi, a zatim u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku.

Alvarez je rekla da se širenje komaraca promijenilo posljednjih godina zbog nekoliko faktora, a 2023. godine, fenomen El Nino i klimatske promjene doveli su do povećanog otkrivanja denga u zemljama koje ranije nisu imale slučajeve denga groznice kao što su Francuska, Italija i Španija.

Denga groznica je uobičajena u tropskim područjima, a uzrokuje visoku temperaturu, glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i u najtežim slučajevima krvarenja koja mogu dovesti do smrti.

TRT Balkan / agencije