Svjetska zdravstvena organizacija izgubila kontakt s osobljem u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija izgubila kontakt s osobljem u Gazi

"Pozivamo na hitnu zaštitu svih civila i pun humanitarni pristup", kaže šef agencije UN-a.
Izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" za njihovu sigurnost i rizike za ugrožene pacijente.      Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak je izgubila kontakt sa svojim osobljem u Gazi jer su telekomunikacije prekinute, rekao je šef agencije UN.

"Izgubili smo kontakt sa našim osobljem u Gazi, sa zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima i ostalim našim humanitarnim partnerima na terenu", napisao je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus na X-u.

Izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" za njihovu sigurnost i rizike za ugrožene pacijente.

"Pozivamo na hitnu zaštitu svih civila i pun humanitarni pristup," rekao je on.

Post je uslijedio nakon što je izraelska vojska objavila da će njene kopnene snage proširiti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze tokom noći, što je signal da je možda počela kopnena operacija od koje se dugo strahovalo.

Komunikacijske i internetske usluge u Pojasu Gaze potpuno su prekinute u petak uveče usred teškog izraelskog bombardovanja dovodnih vodova, tornjeva i mreža, saopćila je Palestinska telekomunikacijska kompanija.

Ooredoo Palestine, operater mobilne mreže na Zapadnoj obali, rekao je da su njegove usluge mobilne telefonije potpuno odsječene od pojasa Gaze u petak navečer.

Sukob u Gazi počeo je 7. oktobra kada je palestinska grupa Hamas pokrenula operaciju Al-Aqsa Flood – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je upad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aksa i rastuće nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Hamasovih ciljeva u Pojasu Gaze.

2,3 miliona stanovnika Gaze ostalo je bez hrane, vode, lijekova i goriva, a konvoji pomoći koji su nedavno dozvoljeni u Gazu nosili su samo djelić onoga što je potrebno.

U sukobu je ubijeno skoro 8.800 ljudi, uključujući najmanje 7.326 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

Prema zvaničnim podacima, oko 70% smrtnih slučajeva u Gazi su žene i djeca.

TRT Balkan / agencije