Afrika se suočava s nerazmjernim teretom klimatskih promjena i troškova prilagodbe, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u novom izvještaju u ponedjeljak.           Foto: FENA

Afrika je zabilježila 134 nova slučaja dječje paralize u najmanje sedam područja, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Regionalna direktorica WHO za Afriku Matshidiso Moeti, u poruci povodom obilježavanja Svjetskog dana dječje paralize 2024, rekla je da je varijanta koja cirkuliše dječje paralize tipa 2 pronađena u Burkini Faso, Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Čadu, Maliju, Nigeru i Nigeriji.

„Samo u 2024. otkrivena su 134 slučaja poliomijelitisa tipa 2 do 5. septembra“, navela je Moeti.

Ona je dodala da je značajno poboljšanje u iskorjenjivanju poliomijelitisa zabilježeno u južnoafričkoj regiji, a u Južnoj Africi nije zabilježen nijedan slučaj poliovirusa od 2022. godine, nadajući se nestanku virusa u Malaviju, Mozambiku, Tanzaniji i Zambiji.

Moeti je pohvalila jedinstvo među zemljama u basenu jezera Čad i Sahelu da se pozabave "novim i hitnim izazovom". Ona je pozvala zemlje da pojačaju kampanju za okončanje dječje paralize.

Svjetski dan dječje paralize obilježava se svake godine 24. oktobra, pozivajući na više akcija u borbi protiv dječje paralize.

TRT Balkan / agencije