Trump je lakše ranjen u predjelu desnog uha, a intervencijom osiguranja je udaljen sa bine.      Foto: AA

Brojni svjetski lideri osudili su jutros pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u saveznoj američkoj državi Pennsylvaniji.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se nekoliko dana ranije sastao s Trumpom, među prvima je osudio pokušaj atentata.

“Moje misli i molitve su s predsjednikom Donaldom Trumpom u ovim mračnim satima“, napisao je Orban na društvenoj mreži X.

I kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je zabrinutost zbog pokušaja atentata na Trumpa, uputivši mu poruku saosjećanja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je na društvenoj mreži X, napisao da su on i njegova supruga Sara šokirani očiglednim napadom na Trumpa i da se mole za njegovu sigurnost i brz oporavak.

Novoizabrani britanski premijer Keir Starmer rekao je da je zaprepašćen šokantnim scenama na Trumpovom predizbornom skupu i da bivšem američkom predsjedniku i njegovoj porodici šalje najbolje želje.

“Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mjesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada“, poručio je Starmer.

Kanadski premijer Justin Trudeau također je poručio da političko nasilje nikada nije prihvatljivo.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je na manje mržnje na američkim izborima te je uputila poruku solidarnosti s Trumpom.

“Nadam se da će u narednih nekoliko mjeseci predizborne kampanje prevladati dijalog i odgovornost nad mržnjom i nasiljem“, poručila je Meloni.

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku, također je osudio napad na Trumpa.

“Ponovo smo svjedoci neprihvatljivih akata nasilja nad političkim predstavnicima“, poručio je Borrell.

Argentinski predsjednik Javier Milei okrivio je “međunarodnu ljevicu“ za pokušaj atentata na Trumpa. Izrazio je nadu da će se Trump brzo oporaviti i da će izbori biti pošteni i demokratski.

Indijski premijer Narendra Modi također je osudio napad, rekavši da nasilju nema mjesta u politici ili demokratijama.

“Duboko sam zabrinut zbog napada na mog prijatelja, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa“, naveo je Modi u objavi na društvenoj mreži X.

Osuđujući sve političke napade, japanski premijer Fumio Kishida je naglasio neophodnost zajedničkog suprotstavljanja svakom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju.

Australijski premijer Anthony Albanese rekao je da je šokiran užasnim scenama.

“Ovo je bio neoprostiv napad na demokratske vrijednosti koje Australijanci i Amerikanci dijele i slobodu koju cijenimo“, poručio je Albanese.

Premijer Novog Zelanda Chris Luxon ponovio je ove stavove, dodavši da nijedna zemlja ne bi trebala iskusiti takvo političko nasilje.

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif opisao je incident šokantnim i osudio je svako nasilje u politici, poželivši Trampu brz oporavak i dobro zdravlje.

Tajvanski predsjednik Lai Ching-te izrazio je iskreno saučešće žrtvama pucnjave.

Atentat na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima Donalda Trumpa pokušao je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz Pennsylvanije.

Kako je saopćio Federalni istražni biro (FBI), napadač je pucao na predsjedničkog kandidata republikanaca Trumpa dok je držao govor na bini u Pennsylvaniji.

Trump je lakše ranjen u predjelu desnog uha, a intervencijom osiguranja je udaljen sa bine.

Napadač je neutralisan, njegovo tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta napada, u kojem je jedna osoba u publici ubijena, a još dvije su teško ranjene.

TRT Balkan / agencije