Ranije je palestinski Crveni polumjesec objavio da su izraelske snage zaprijetile bombardovanjem bolnice Al-Quds u Gazi.     Foto: AA

Izvještaji Palestinskog društva Crvenog polumjeseca o prijetnjama evakuacijom bolnici Al-Quds u Gazi je "duboko zabrinjavajuće", rekao je u nedjelju šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus.

"Ponavljamo - nemoguće je evakuisati bolnice pune pacijenata bez ugrožavanja njihovih života", napisao je Ghebreyesus na X-u.

Dodao je da zdravstvo uvijek mora biti zaštićeno međunarodnim humanitarnim pravom.

Ranije je palestinski Crveni polumjesec objavio da su izraelske snage zaprijetile bombardovanjem bolnice Al-Quds u Gazi i zatražili da je hitno evakuišu, te da je područje oko bolnice pogođeno jutros.

"Izraelske snage su zaprijetile bombardovanjem bolnice Quds u Gazi i zatražile od nas da je odmah evakuišemo. Područje oko bolnice je pogođeno od jutra", saopćeno je iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

TRT Balkan / agencije