Sudanski soj ebole je prvi put otkriven u toj istočnoafričkoj državi prije više od deset godina.     Foto: Reuters

Ministarstvo zdravstva Ugande u utorak je proglasilo epidemiju ebole u toj zemlji.

U Ugandi je proglašena epidemija virusa ebole, saopćeno je u utorak iz Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Viši zdravstveni zvaničnik dr. Diana Atwine rekla je da je jedan smrtni slučaj povezan s ebolom zabilježen u centralnom okrugu zemlje Mubende.

Radi se o relativno rijetkom sudanskom soju ebole. To je potvrđeno nakon što su ugandske zdravstvene vlasti istražile šest sumnjivih smrti u istom okrugu ovog mjeseca.

Sudanski soj ebole je prvi put otkriven u toj istočnoafričkoj državi prije više od deset godina.
Regionalni direktor SZO za Afriku, dr. Matshidiso Moeti rekao je da oni blisko sarađuju sa zdravstvenim vlastima Ugande kako bi istražili izvor ove epidemije, istovremeno podržavajući napore da se brzo uvedu efikasne mjere kontrole.

Prema SZO-u, ebola je teška, često smrtonosna bolest koja pogađa ljude i druge primate. Ima šest različitih sojeva, od kojih su tri (Bundibugyo, Sudan i Zair) ranije izazvale velike epidemije.

Stope smrtnosti od sudanskog soja varirale su od 41 do 100 posto u prethodnim epidemijama. Pokazalo se da rano otkrivanje i liječenje značajno smanjuje smrtnost od ebole.

TRT Balkan / agencije