Požar koji je počeo 19. augusta odnio je 21 život i postao najveći šumski požar u Grčkoj u posljednje dvije decenije.       Foto: Reuters Archive

Šumski požari širom svijeta 2023. godine doveli su do smrti i povreda stotina ljudi, a uzrokovali su i uništavanje velikih razmjera, gubitak šumskih površina i emisije ugljika.

U nastavku izdvajamo neke od najrazornijih požara koji su obilježili ovu godinu.

Šumski požari izazvali su ozbiljna razaranja, stotine mrtvih i evakuaciju hiljada ljudi širom svijeta ove godine, posebno u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Grčkoj.

Prema podacima Evropske službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS), šumski požari u Kanadi, koji su počeli u maju i trajali mjesecima, doveli su do otprilike 480 megatona emisija ugljika.

Ogromne površine pod vatrom

CAMS je zabilježio značajno povećanje emisija uzrokovanih požarima u Grčkoj i istočnom Mediteranu.

Požari u Kanadi zabilježeni su kao najveći u historiji te zemlje i među najvećim u svijetu u posljednjih deset godina.

Prema podacima državnog Međuagencijskog centra za šumske požare (CIFFC), veličina zemljišta zahvaćenog šumskim požarima u zemlji ove godine je dostigla najviši nivo u njenoj historiji, premašivši približno 7,6 miliona hektara zemlje uništene u šumskim požarima 1989. godine.

Dok je veličina šumske površine zahvaćene šumskim požarima u Kanadi ove godine oko 18,5 miliona hektara, važno je napomenuti da je to veće od površine Južne Koreje i Kube.

Ovogodišnjim požarima najviše su pogođene kanadske provincije Britanska Kolumbija i Alberta.

Zvaničnici su izvijestili da su se borili s 2.217 požara u Britanskoj Kolumbiji, a izgorjelo je oko 25.000 kvadratnih kilometara šuma, grmlja i travnjaka.

Dim stigao do SAD-a i Evrope

Dim od kanadskih šumskih požara stigao je do sjeveroistočnih američkih država i zapadne obale Evrope. Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) podijelila je slike koje ukazuju na dolazak dima iz požara u Alberti na granici SAD - Kanada.

CAMS je također naveo da su oblaci dima stigli u Evropu iz sjevernog dijela Atlantskog okeana.

U šumskim požarima koji su izbili u šumovitom području ostrva Maui na Havajima početkom augusta poginulo je 100 ljudi, što su najsmrtonosniji šumski požari u SAD-a u posljednjih 100 godina.

Guverner Josh Green rekao je ranije da je oko 2.200 objekata uništeno, uzrokujući štetu od oko šest milijardi dolara.

Predsjednik Joe Biden također je proglasio ostrvo zonom katastrofe.

Požari u Grčkoj, najveći u posljednjih 20 godina

Požar koji je počeo 19. augusta odnio je 21 život i postao najveći šumski požar u Grčkoj u posljednje dvije decenije.

Prema grčkom meteorološkom odjelu, izgorjela pošumljena površina premašila je 720.000 hektara u dva regiona. Među 16 najvećih požara u posljednjih 20 godina, požar je zahvatio najšire područje i zabilježen je kao najveći požar zabilježen na evropskim teritorijama posljednjih godina.

U šumskim požarima koji su u februaru zahvatili centralni i južni Čile, poginule su 24 osobe, a više od 400.000 hektara, zajedno sa stotinama kuća, pretvorilo se u pepeo.

U požarima koji su izbili na jugu Italije krajem jula četiri osobe su poginule, a hiljade je evakuisano u sigurna područja.

Na Tenerifima, dijelu španskih jugozapadnih Kanarskih ostrva, pet sela je evakuisano u augustu zbog šumskih požara, pri čemu je 12.000 stanovnika raseljeno, a preko 8.000 hektara je izgorjelo.

Još jedan požar na Tenerifima u oktobru doveo je do evakuacije više od 3.000 stanovnika sa područja koje se prostire na 15 hektara.

TRT Balkan / agencije