Obilne sniježne padavine pogodile su jug zemlje, što je rezultiralo zatvaranjem škola i otkazivanjem letova.      Foto: AP

Švedska je zabilježila najhladniju januarsku noć u posljednjih 25 godina, s očitavanjem minus 43,6 stepeni Celzija na krajnjem sjeveru kada je zahlađenje pogodilo Nordijce.

"To je najniža januarska temperatura u Švedskoj od 1999. godine", rekao je za AFP u srijedu Mattias Lind, meteorolog u švedskoj nacionalnoj meteorološkoj agenciji SMHI.

U januaru 1999. godine u Švedskoj je zabilježena temperatura minus 49 stepeni Celzija, čime je izjednačen rekord postavljen 1951. godine.

Lind je rekao da je mjerenje u srijedu obavljeno na stanici Kvikkjokk-Arrenjarka na krajnjem sjeveru Švedske.

"To je najniža temperatura koja je zabilježena na ovom specifičnom mjestu od početka mjerenja" 1888. godine, rekao je.

Nekoliko drugih stanica zabilježilo je temperature ispod minus 40 stepeni na sjeveru Švedske.

Nije drugačije ni u Finskoj

Iako su stanovnici regije navikli na niske temperature, nedavni udar hladnoće prisilio je lokalne autobuske prevoznike da obustave usluge, a željeznički operater Vy je u utorak rekao da je otkazao sve vozove sjeverno od grada Umea na nekoliko dana.

Vozovi su prekinuti i u susjednoj Finskoj, gdje je u utorak uvečer u sjevernoj Laponiji zabilježen sezonski rekord od minus 38,7 Celzija.

Prijavljeno je i nekoliko slučajeva smrzavanja ili pucanja vodovodnih cijevi, a finski emiter YLE rekao je da je otprilike 300 ljudi u gradu Tampereu u utorak ostalo bez tekuće vode.

Očekuje se da će se hladni front u narednih nekoliko dana pomjeriti na jug, a u finskom glavnom gradu Helsinkiju temperature će već u srijedu pasti na minus 15 stepeni.

Ali uprkos nižim temperaturama koje se očekuju sutra, neki od stanovnika glavnog grada nisu bili zabrinuti zbog ove prognoze.

"Zaista ovo volim. Pretpostavljam da je to stvar razmišljanja", rekla je Katja, žena iz Helsinkija, za AFP u srijedu.

"Sve je do odjeće", rekla je, noseći debelu crnu zimsku jaknu s kapuljačom navučenom preko glave.

"Da, samo mnogo odjeće i stav: bit će hladno, ali predivno", izjavila je njena prijateljica Nita dok je padao snijeg.

Očekuje se da će ekstremna hladnoća pogoditi i Norvešku krajem sedmice, a temperature u Oslu ovog vikenda mogle bi pasti na minus 27 stepeni Celzija, navodi Nacionalna meteorološka služba.

Obilne sniježne padavine već su pogodile jug zemlje, što je pratilo zatvaranje škola i otkazivanje letova.

TRT Balkan