Paludan je za list "Dagens Nyheter" rekao da iz sigurnosnih razloga neće ići u Švedsku na ispitivanje.     Foto: Reuters

Švedska je pokrenula istragu protiv krajnje desničarskog dansko-švedskog političara Rasmusa Paludana poznatog, između ostalog, po provokacijama spaljivanja Kur'ana.

Paludan je navodno svojom provokacijom u aprilu prošle godine podstaknuo "grupu ljudi", javio je list "Expressen", navodeći da je istraga otvorena skoro godinu dana nakon incidenta.

Nadležni tužilac Adrien Combier-Hogg rekao je da je iz tehničkih razloga bilo potrebno skoro godinu dana da se pokrene istraga. Paludan je za list "Dagens Nyheter" rekao da iz sigurnosnih razloga neće ići u Švedsku na ispitivanje.

List je, međutim, naveo da švedska policija ima detaljan plan kako se ispitivanje može obaviti bezbjedno.

Krajnje desničarski dansko-švedski političar Rasmus Paludan je 21. januara ove godine zapalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Švedskoj tokom programa koji je odobrila policija.

Nekoliko dana poslije isto je učinio i ispred džamije u Danskoj te je najavio da će spaljivati primjerak muslimanske svete knjige svakog petka sve dok Švedska ne bude primlljena u NATO savez. Njegove provokativne poteze osudila je Turkiye i šira muslimanska javnost.

TRT Balkan / agencije