Videosnimak pokazuje kako izraelske snage udaraju fotoreportera Anadolije Mostafu Alkharoufa dok je izvještavao o vijestima u naselju Wadi al-Joz u okupiranom Istočnom Jerusalemu.       Foto: AA

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su "duboko zabrinute" zbog nasilnog napada izraelskih vojnika na fotoreportera Anadolije Mustafu Alkharoufa u okupiranom Istočnom Jerusalemu i pozvale na istragu.

"Vidio sam video. Duboko smo zabrinuti uznemirujućim slikama upotrebe sile protiv novinara koje su prikazane na tim snimcima", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller odgovarajući na pitanje u vezi s nasilnim napadom na Mustafu Alkharouf.

"Smatramo da je prikladno da se ovi na snimku istraže", rekao je Miller, dodajući da bi umiješani ljudi trebali odgovarati ako je potrebno.

Miller je rekao da SAD očekuje da vojske širom svijeta poduzmu odgovarajuće mjere kada pojedinačni vojnici počine djela koja krše međunarodno humanitarno pravo.

Fotoreporter Mustafa Alkharouf povrijeđen je u nasilnom napadu izraelskih snaga u okupiranom Istočnom Jerusalemu, što je izazvalo široku osudu međunarodnih organizacija, uključujući EU, UN i nekoliko vlada.

Incident se odigrao kada se grupa Palestinaca okupila u naselju Wadi al-Joz u blizini džamije Al-Aksa na molitvi petkom usred tekućih ograničenja koje je uvela izraelska vojska.

Videosnimak incidenta prikazuje kako izraelski vojnik udara Alkharufa puškom i potom ga baca na zemlju, gdje je podvrgnut žestokim premlaćivanjima, uključujući udarce nogom u glavu. Alkharufa, koji je teško pretučen po licu i dijelovima tijela, vozilom hitne pomoći prebačen je u bolnicu Makassed.

Izraelske vlasti objavile su da su policajci koji se vide na snimku napada na novinara Alkharufa suspendovani.

Međutim, izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir razgovarao je u subotu s policajcem koji je napao Alkharoufa i obećao mu povratak na dužnost "što je prije moguće".

Ben-Gvir je na X-u napisao da je prenio da će se zalagati za povratak u aktivnu službu. Upitan o Ben-Gvirovim komentarima, Miller je rekao da nije vidio komentar i da nema više komentara.

TRT Balkan