Prema izvještaju, 774 miliona djece širom svijeta pogođeno je najmanje jednim ekstremnim klimatskim događajem.     Foto: Reuters

Jedna trećina svjetske dječije populacije, otprilike 774 miliona djece, u opasnosti je od dvostruko većih posljedica siromaštva i klimatske krize, navodi se u novom izvještaju "Save the Children".

"Save the Children" i Univerzitet Vrije u Belgiji objavili su izvještaj "Generacija nade: 2,4 milijarde razloga za okončanje globalne klimatske krize", u kojem su prikupljena mišljenja 54.000 djece.

Prema izvještaju, 774 miliona djece širom svijeta pogođeno je najmanje jednim ekstremnim klimatskim događajem.

Južni Sudan je jedna od zemalja s najvećim brojem ugrožene djece, jer nema kapacitet da se zaštiti ni od klimatske krize ni od siromaštva.

Dok 87 posto djece u Južnom Sudanu osjeća posljedice ove dvije krize, ovu zemlju slijede Centralnoafrička Republika s 85 posto i Mozambik s 80 posto.

Zemlja s najvećim brojem djece u siromaštvu i klimatskoj krizi je Indija s 223 miliona djece, zatim Nigerija s 58 miliona djece i Etiopija s 36 miliona djece.

Prema izvještaju u kojem se navodi da je 28 miliona djece u bogatim zemljama i 121 milion djece u zemljama s visokim dohotkom suočeno s ova dva fenomena, dvije petine te djece, otprilike 12 miliona, živi u SAD-u i Engleskoj.

S druge strane, 183 miliona djece u svijetu suočeno je s prijetnjom sukoba kao trećeg rizika, pored ova dva.

Dok 63 posto djece u Brundiju, 55 posto djece u Afganistanu i 41 posto djece u Centralnoafričkoj Republici doživljava ove tri prijetnje, u izvještaju se navodi da klima i nejednakost povećavaju ove krize.

TRT Balkan / agencije