Optužujući grupu da je počinila "torturu, krađu i barbarstvo", Sunak je naveo da ovakvim postupcima "ugrožava demokratiju i slobodu širom svijeta".     Foto: Reuters

Velika Britanija je proglasila rusku plaćeničku grupu Wagner "terorističkom organizacijom", potvrdio je britanski premijer Rishi Sunak.

Sunak je potvrdio da Velika Britanija od danas zabranjuje rusku plaćeničku grupu Wagner, što znači da će biti nezakonito član ili podržavati je.

"Tačno je da danas proglašavamo grupu zbog onoga što jeste - terorističkom organizacijom", objavio je on na platformi X.

Optužujući grupu da je počinila "torturu, krađu i varvarstvo", Sunak je naveo da ovakvim postupcima "ugrožava demokratiju i slobodu širom svijeta".

U srijedu rano ujutro Ben Wallace, novoimenovani britanski ministar odbrane, rekao je da je "zadovoljan" tim potezom.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman rekla je da je Wagner bio "nasilan i destruktivan", prenose lokalni mediji, među kojima i BBC News.

"Wagnerove kontinuirane destabilizacijske aktivnosti i dalje služe samo političkim ciljevima Kremlja... Oni su teroristi, jasno i jednostavno - i ova naredba o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva", dodala je.

"Financial Times" je 22. augusta, pozivajući se na vladine izvore, javio da će Ujedinjeno Kraljevstvo proglasiti Wagner grupu kao terorističku organizaciju "u roku od nekoliko sedmica" kao dio novog obračuna s mrežom ruskih plaćenika.

Grupu Wagner osnovao je 2014. Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći 23. augusta. U junu ove godine grupa je pokrenula kratkotrajnu pobunu protiv ruske vlade, marširajući prema Moskvi, nakon čega je zaustavila svoje trupe.

TRT Balkan / agencije