Šumski požari nastavili su da izazivaju pustoš širom Grčke, prijeteći sjevernim predgrađima glavnog grada Atine, objavili su lokalni mediji.             Foto: AA

Šumski požari nastavili su da izazivaju pustoš širom Grčke, prijeteći sjevernim predgrađima glavnog grada Atine, objavili su lokalni mediji.

"Požar koji je izbio oko podneva u gradu Fyli, koji se nalazi 25 kilometara (16 milja) od centra Atine, nastavio je nekontrolisano da gori i proširio se u mnogim pravcima, što je dovelo do evakuacije brojnih naselja u tom području", objavila je u utorak naveče javna televizija ERT.

Dodaje se da se glavni front vatre približava planini Parnitha, gdje se nalazi radarska baza grčkog ratnog vazduhoplovstva.

U gradu Aspropirgos, koji se nalazi 16 kilometara (10 milja) severozapadno od centra Atine i gdje se nalazi velika industrijska zona, požar je uništio i ozbiljno oštetio mnoge fabrike.

Zbog vatre su evakuisana najmanje tri naselja u toj oblasti i obustavljen je željeznički saobraćaj na pojedinim dionicama.

U sjeveroistočnom lučkom gradu Aleksandropolisu, požar od vikenda, evakuisane su na desetine naselja i bolnica i preduzete mjere da se po potrebi evakuiše i grad.

Portparol Nacionalne vatrogasne službe Yiannis Artophios rekao je da će u Grčku uskoro stići veća pomoć Evropske unije u okviru Mehanizma civilne zaštite.

"To uključuje avione za gašenje požara i vatrogasna vozila, kao i vatrogasce", dodao je on.

Meteorološko odjeljenje Nacionalne opservatorije Atine objavilo je da je 161.874 hektara šumske površine širom zemlje izgorjelo između 19. avgusta i 21. avgusta.

TRT Balkan / agencije