Reutersov novinar Issam Abdallah ubijen je u izraelskom granatiranju u libanskom gradu Alma Shaabu, na granici s Izraelom, na jugu zemlje.             Foto: AA

International Human Rights Watch (HRW), Amnesty International i novinske agencije AFP i Reuters otkrile su u odvojenim izvještajima da je napad u kojem je ubijen libanski novinar Issam Abdallah "izveo Izrael".

Reutersov novinar Issam Abdallah ubijen je u izraelskom granatiranju u libanskom gradu Alma Shaabu, na granici s Izraelom, na jugu zemlje.

Predstavnik HRW-a u Libanu Ramzi Kays, direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku Aya Majzoub, kamerman AFP-a Dylan Collins, koji je preživio napad na granici, i reporterka Al Jazeere Carmen Joukhadar održali su zajedničku konferenciju za novinare u uredu HRW-a u Bejrutu, glavnom gradu Libana.

Kays je dao informacije o istragama o napadu koji se dogodio u blizini grada Alma Shaab u južnom Libanu, a koji je 13. oktobra rezultirao smrću reportera Reutersa Issama Abdallaha.

Pozivajući se na zaključke dokaza koje je HRW prikupio iz različitih izvora, očevidaca i mjesta napada, Kays je rekao: "Dokazi snažno sugeriraju da su izraelske snage znale ili su trebale znati da su grupa koju su napale novinari. Jasno je da se radi o nezakonitom i namjernom napadu na grupu novinara."

Naveo je da nije bilo vojnog cilja u području gdje su se nalazili novinari koji su napadnuti.

"Područje gdje su se nalazili novinari direktno je pogođeno u dva uzastopna napada u roku od 37 sekundi", naveo je Kays.

Navodeći da su novinari tog dana bili najmanje 1,5 kilometara udaljeni od tačke sukoba između Hezbollaha i izraelske vojske, Kays je rekao da su stručnjaci pregledali 49 zasebnih videozapisa i satelitskih snimaka kako bi utvrdili lokaciju novinara i udaljenost sukoba.

Prema njegovim riječima, svi novinari nosili su neprobojne prsluke na kojima je pisalo "press".

Amnesty International je pripremio izvještaj pod naslovom "Smrtonosni napad Izraela na novinare treba biti istražen kao ratni zločin".

Govoreći o sadržaju izvještaja na konferenciji za novinare, Aya Majzoub je navela da su direktni ili neselektivni napadi na civile strogo zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom i predstavljaju ratni zločin.

"Odgovorni za ubistvo Issama Abdallaha i ranjavanje šestero drugih novinara moraju odgovarati. Nijedan novinar ne smije biti meta ili ubijen samo zato što je radio svoj posao. Izraelu ne bi trebalo dozvoliti da ubija i napada novinare. Mora postojati nezavisna i nepristrasna istraga ovog smrtonosnog napada", poručila je Majzoub.

Reuters je također objavio izvještaj kao rezultat istrage o napadu u kojem je poginuo njegov uposlenik Abdallah.

Navedeno je da je u okviru istraživanja ispitano 30 državnih i sigurnosnih službenika, vojnih stručnjaka, forenzičara, advokata, ljekara i očevidaca i prikupljeni su svi dokazi o incidentu.

U izvještaju je navedeno da je zaključeno da je smrt Abdallaha i ranjavanje šestero novinara sa njim uzrokovano vatrom dva izraelska tenkovska tima.

AFP je, s druge strane, radio sa Airwarsom, nevladinom organizacijom koja istražuje napade na civile u zonama sukoba, kako bi rasvijetlio napad na novinare i otkrio počinioce.

U izvještaju, koji je uključivao nalaze dobijene kao rezultat istrage sprovedene s Airwarsom, navedeno je sljedeće:

"Municija koja je ubila Abdallaha bila je tenkovska granata izraelskog porijekla, koju nije koristila nijedna druga grupa u regionu. Napad je bio namjeran. Napadi su se dogodili u roku od 37 sekundi, u razmaku od nekoliko metara. Izraelska vojska je imala velike resurse za zračno osmatranje u regionu. Napadi su vjerovatno dolazili sa jugoistočne lokacije novinara, u blizini izraelskog sela Cordah, gdje su djelovali izraelski tenkovi", objavio je AFP.

Grupa novinara koja je pratila sukobe između izraelske vojske i Hezbollaha na libanskoj granici napadnuta je 13. oktobra.

U napadu je na licu mjestu poginuo libanski novinar Issam Abdallah, a povrijeđeni su novinari AFP-a Christina Assi i Dylan Collins, reporterka Al Jazeere Carmen Joukhadar, kamerman Elie Brakhya i Reutersovi Tahir el Sudani i Maher Nazeh.

TRT Balkan / agencije