Sukob je eskalirao dok je policija pokušavala da ukloni barikade za ulazak u protestni kamp, a neki aktivisti su odgovorili bacanjem kamenja i molotovljevih koktela.     Foto: AP

Ekološki aktivisti sukobili su se u srijedu s policijom u selu Lutzerath na zapadu Njemačke, odupirući se planovima za proširenje obližnjeg rudnika uglja.

Sukob je eskalirao dok je policija pokušavala da ukloni barikade za ulazak u protestni kamp, a neki aktivisti su odgovorili bacanjem kamenja i molotovljevih koktela.

Glasnogovornik policijske uprave izjavio je da vlasti započinju izgradnju ograde na tom području, a demonstrantima će biti dozvoljeno da napuste kamp, dok će ulazak u selo biti zabranjen.

Oko 1.000 klimatskih aktivista trenutno okupira napušteno selo te su postavili barijere na putevima kako bi blokirali pripreme za deložaciju kampa.

Lutzerath je postao simbol ekoloških grupa koje traže prestanak upotrebe uglja i fosilnih goriva u Njemačkoj kako bi se ispunili klimatski ciljevi.

Ranije su grupe ekologa najavile da će se oduprijeti planovima za proširenje površinskog rudnika uglja, upozoravajući da će to imati katastrofalne posljedice po životnu sredinu.

Njemački energetski gigant RWE planira srušiti selo Lutzerath kao dio plana za proširenje područja eksploatacije rudnika uglja Garzweiler na iskopavanje 280 miliona tona lignita između 2023. i 2030. godine.

TRT Balkan / agencije