Da bi dobili najbolju cijenu koju mogu, skoro dva od pet ispitanika, njih 37 posto, čekaju rasprodaje.      Foto: Reuters

U SAD-u sezona praznika općenito počinje dan nakon Dana zahvalnosti, koji se slavi 24. novembra, a završava se nakon Nove godine.

Nedavni izvještaj agencije Quantum Metric pokazao je da su tri od četiri potrošača u SAD-u smanjila potrošnju za najmanje 25 posto kako bi se borila protiv inflacije. Polovina ovih Amerikanaca, ili njih 38 posto, prepolovila je dnevnu potrošnju samo da bi sastavila kraj s krajem.

Da bi dobili najbolju cijenu koju mogu, skoro dva od pet ispitanika, njih 37 posto, čekaju rasprodaje. Gotovo polovina, tačnije 45 posto, otvorila je novu kreditnu karticu u posljednjih šest mjeseci. Ni ovo nije najbolji plan, jer 38 posto kaže da im se dug ovim samo udvostručio.

S obzirom na to da mnogi roditelji sada obavljaju kupovinu prije početka škole, a drugi se spremaju za praznike, anketa je također pokazala da četiri od 10 potrošača pokušavaju da odgode plaćanje robe što je duže moguće. Trideset devet posto ističe da su koristili višestruke ugovore po sistemu "kupi sada, plati kasnije" samo u posljednjih šest mjeseci.

Druge poteškoće

Dok se Amerikanci spremaju za posljednji veliki ljetni praznik, Praznik rada, mnogi neće vjerovatno moći priuštiti provod koji su planirali. Nedavna anketa portala OnlineBetting pokazala je da više od 70 posto američkih navijača bejzbola neće moći priuštiti kartu za MLB utakmicu ovog septembra.

Svaki treći ispitanik otkazao je planove ovog ljeta da vidi omiljeni tim kako igra lično zbog rastućih troškova. Štaviše, dva od njih troje kažu da ih ekstremni troškovi odlaska na stadion sprečavaju da prisustvuju utakmicama.

Gdje inflacija najviše šteti Amerikancima?

Anketa koju je provela stranica za lične finansije WalletHub pokazuje da inflacija najsporije raste u New Yorku, Kaliforniji i Havajima. S druge strane, potrošači u Anchorageu na Aljasci najteže su pogođeni inflacijom. Na Aljasci su cijene porasle za preko sedam posto u posljednja dva mjeseca. Tokom prošle godine cijene su skočile za više od 12 posto.

Phoenix, Atlanta, Seattle i Baltimore također su zabilježili porast indeksa potrošačkih cijena za više od 10 posto u 2022. godini. Dakle, postoji li nešto što može usporiti ovu ekonomsku krizu? Stručnjaci smatraju da američki kreatori politike moraju poduzeti mnoge mjere kako bi popravili ekonomiju.

“Trenutna stopa inflacije nam govori da je naša dosadašnja politika bila previše agresivna. U to vrijeme nismo znali. Pandemija COVID-a bila je jedinstvena i kreatorima politike može biti oprošteno što su koristili sva sredstva za spašavanje ekonomije. Sada, međutim, plaćamo cijenu”, kaže Christopher Ball, vanredni profesor američkog Univerziteta Quinnipiac, te dodaje dalje:

“Ako naša vlada nastavi da povećava potrošnju, to će otežati kontrolu inflacije i na kraju finansirati našu potrošnju dugovima. To bi značilo veće poreze, više poteškoća i sporiji ekonomski rast. Ako umjesto toga zadržimo državnu potrošnju pod kontrolom, poreze stabilnima i nastavimo svoju trenutnu borbu protiv inflacije, američka ekonomija može izaći na drugu stranu oluje jača i spremna za uravnotežen rast. Imamo snažnu, otpornu radnu snagu i možemo ići naprijed s novim tehnologijama, zelenijim tehnologijama i širokim spektrom inovacija koje poboljšavaju živote svih.”

Praznične poteškoće

Druga anketa s američkim potrošačima pokazuje da javnost ne očekuje da Zakon o smanjenju inflacije na kraju pomogne niskim cijenama. Mnogi kupci već sada počinju prazničnu potrošnju.

U anketi više od 1.000 Amerikanaca, koju je naručio portal 4over, 81 posto njih ističe da će kupovati tokom crnog petka i sajber ponedjeljka ove godine. Zanimljivo je da je 57 posto ovih Amerikanaca priznalo da obično ne kupuju tokom ovih događaja, ali inflacija sada sve to mijenja.

Sveukupno, 59 posto ističe da osjeća stres zbog potrebe da kupuje poklone ove praznične sezone. Tri od četiri očekuju da će cijene nastaviti rasti, bez obzira na vladinu politiku. To je također problem za mnoge kupce ove jeseni, jer 47 posto njih kaže da odbija platiti punu cijenu za poklone ove godine.

Više od polovine anketiranih, tačnije njih 56 posto, počinje prazničnu kupovinu ovog Praznika rada. Sedamnaest posto njih planira da počne kupovinu u oktobru, a 31 posto planira da sačeka novembarske ponude.

Za one koji koriste kreditne kartice za plaćanje prazničnih poklona, eksperti poručuju da pripaze na rastuće kamatne stope.

“Na kraju, više kamatne stope će ograničiti potražnju i smanjiti inflaciju. Nažalost, Federalnim rezervama je teško odrediti u kojoj mjeri i koliko brzo trebaju rasti kamatne stope, tako da postoji rizik od smanjenja potražnje i nastanka recesije”, objašnjava Ann Owen, čelnica Odsjeka za ekonomiju na Koledžu Hamilton.

Rekordni rast inflacije u posljednjih 40 godina

U maju ove godine su cijene hrane u New Yorku rasle brže nego ikad od 1981. godine. Taj rast je ponešto usporen u junu, ali cijene hrane u SAD-u su još uvijek za 9,1 posto veće nego prije godinu dana.

To je najveći porast od 1981. godine do danas. Velika inflacija je posljedica poremećaja u lancima snabdijevanja i poslovanju koji su nastali uvođenjem mjera za suzbijanje koronavirusa.

TRT Balkan / agencije