Osim turskih državljana, iz Sudana su evakuisani državljani mnogih drugih zemalja poput Azerbejdžana, Japana, Kine, Meksika i Jemena.      Foto: AA

Turkiye je započela operacije repatrijacije u Sudanu za svoje građane nakon što je izbio sukob između vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) u zemlji, prema diplomatskim izvorima.

Gotovo 1.000 turskih državljana krenulo je kući s dvije lokacije u glavnom gradu Kartumu i još jedne lokacije iz grada Wad Madani, rekli su izvori u nedjelju.

Turski državljani putovat će kopnom kako bi stigli do etiopske prijestolnice Addis Abebe, a zatim će odatle letjeti za Istanbul.

Osim turskih državljana, iz Sudana su evakuisani državljani mnogih zemalja poput Azerbejdžana, Japana, Kine, Meksika i Jemena.

Ranije u nedjelju, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao je sa svojim vršiocem dužnosti u Sudanu o evakuaciji turskih državljana, koja bi se trebala dogoditi u narednim satima, navodi se u saopćenju ministarstva.

"Pitanje osiguranja da naši građani u Sudanu mogu sigurno napustiti zemlju i vratiti se u svoju domovinu iznijeli su na dnevni red naš predsjednik i ministar, u svojim kontaktima sa svojim sudanskim kolegama i na sastancima s nekim trećim zemljama", priopćilo je ministarstvo.

"Potrebne pripreme provedene su u koordinaciji naše ambasade u Kartumu i našeg ministarstva."

Određene lokacije za evakuaciju

Prema novinskoj agenciji Anadolu, Cavusoglu je imao telefonski razgovor sa svojim vršiocem dužnosti kolegom iz Sudana, Alijem al-Sadiqom, kako bi se dogovorili o evakuaciji turskih državljana.

U zasebnoj objavi na društvenim mrežama, turska ambasada u Kartumu savjetovala je građane Turkiye da se okupe na tri određene lokacije radi moguće evakuacije.

Sukobi između rivalskih sudanskih vojnih frakcija nastavljeni su u nedjelju, uprkos 72-satnom prekidu vatre proglašenom za muslimanski praznik Bajram.

Bilo je izvještaja o eksplozijama i borbama, posebno oko vojnog štaba i predsjedničke palače u Kartumu.

Najmanje 413 osoba je poginulo, a više od 3.500 je povrijeđeno u Sudanu otkako su 15. aprila izbile borbe između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku.

TRT Balkan / agencije