Širom Kanade bukte ukupno 422 šumska požara, od kojih 125 u Quebecu.      Foto: Reuters Archive

U Kanadskoj pokrajini Quebec i dalje bukti više od 100 šumskih požara zbog kojih je evakuirano više od 13.000 ljudi, a lokalne vlasti očekuju da im u gašenju vatrene stihije pomoć stigne u vidu kiše i vatrogasaca iz inozemstva.

Požari u Quebecu proizvode oblake dima koji su se nadvili nad gradove na obali Atlantika, a ovog vikenda se očekuje dolazak 1.200 stranih vatrogasaca, uključujući i 100 vatrogasaca iz Francuske.

“Predviđa se i malo kiše, ali i u sljedećih nekoliko dana postoji rizik da će situacija ostati kritična. Dolazak francuskih vatrogasaca stvarno će pomoći“, rekla je ministrica šumarstva Maite Blanchette Vezina.

Širom Kanade bukte ukupno 422 šumska požara, od kojih 125 u Quebecu. Kanadski šumski požari redovito se događaju u toplijim ljetnim mjesecima, ali je opseg trenutnog požara i tako ranog izbijanja bez presedana.

Savezni meteorolog Gerald Cheng rekao je novinarima u petak da se tokom vikenda u Quebecu očekuju oborine, ali je dodao i da tek treba vidjeti je li ta kiša dovoljna da ugasi požare.

TRT Balkan / agencije