Stoltenberg i Kristersson su razgovarali  o finaliziranju pristupanja Švedske i Finske NATO-u, za koje je generalni sekretar alijanse rekao da je glavni prioritet.      Foto: AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u utorak novi antiteroristički zakon u Švedskoj koji uključuje terorističku organizaciju PKK, opisujući ga kao korak naprijed u borbi te zemlje protiv terorizma.

"Turkiye ima legitimne sigurnosne zabrinutosti i pozdravljam da je Švedska pojačala borbu protiv terorizma, uključujući PKK, uvođenjem novog terorističkog zakona i jačanjem saradnje u borbi protiv terorizma s Ankarom", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Stoltenberg i Kristersson razgovarali su o finaliziranju pristupanja Švedske i Finske NATO-u, za koje je generalni sekretar alijanse rekao da je glavni prioritet.

Šef NATO-a je također rekao da mu je drago što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao da nastavi pregovore, misleći na trilateralni sastanak koji će se održati u četvrtak u Briselu, na kojem će strane razgovarati o tome da li su zahtjevi iz trilateralnog memoranduma ispunjeni ili ne.

"Ohrabruje i činjenica da je mađarski parlament započeo raspravu o ratifikaciji kandidatura Švedske i Finske za NATO", rekao je Stoltenberg, dodajući da uskoro očekuje okončanje procedure.

Kristersson je istakao da će Švedska u narednim sedmicama postati "potpuno spremna" za pridruživanje NATO-u nakon ratifikacije Turkiye i Mađarske, što znači da će "Švedska raditi istim tempom kao i Finska".

Također je rekao da će Švedska u Briselu detaljno predstaviti koje su mjere poduzete od sastanka u Madridu.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

U junu prošle godine, Turkiye i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD-u i FETO-u, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Iako je usvojila zakon o izmjenama zakona o borbi protiv terorizma i ukidanju embarga na oružje Turkiye, Švedska tek treba da ispuni dijelove sporazuma koji se odnose na sprečavanje terorističkih aktivnosti i izručenje osumnjičenih za terorizam Ankari.

TRT Balkan / agencije