Dodao je da je osiguravanje "stabilnijeg" toka zaliha i dugoročne finansijske obaveze prema Ukrajini druga glavna tema samita.        Foto: AA

Države članice Sjevernoatlanske alijanse (NATO) na predstojećem samitu u Washingtonu u julu će se fokusirati na tri tačke dnevnog reda koje uključuju odbranu i odvraćanje, podršku Ukrajini i globalna partnerstva, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Prva tema samita biće odbrana i odvraćanje, a saveznici moraju da ispune planove odbrane sa snagama, sposobnostima i spremnošću, kao i da pokažu podjelu tereta kada su u pitanju troškovi za odbranu", rekao je Stoltenberg na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji.

Stoltenberg je podvukao da je "optimista" u pogledu podjele tereta i sposobnosti saveznika da pokažu da se NATO pojačava kada je riječ o odbrani i odvraćanju i ulaganjima u odbranu.

"Mi ćemo imati najmanje dvije trećine saveznika koji će potrošiti dva posto BDP-a na odbranu do samita u Washingtonu", rekao je Stoltenberg, napominjući da još ne može dati konačne brojke.

Dodao je da je osiguravanje "stabilnijeg" toka zaliha i dugoročne finansijske obaveze prema Ukrajini druga glavna tema samita.

"Očekujem da ćemo se do samita u Washingtonu dogovoriti o jačoj ulozi NATO-a u organizovanju, obezbjeđivanju, planiranju, isporuci zaliha kako bismo osigurali stabilnije tokove zaliha u Ukrajinu. Ali da bismo ovo učinili zaista efikasnim, potrebna nam je ne samo bolja organizacija koja pruža veću odgovornost, transparentnost, predvidljivost i isporuku zaliha, već će nam trebati i dugoročna finansijska posvećenost", istakao je šef NATO-a.

Još jedna tema samita će biti globalna partnerstva, posebno s Australijom, Novim Zelandom, Japanom i Južnom Korejom.

Ističući da sigurnost "nije regionalna već globalna", Stoltenberg je rekao da su na samit u Washingtonu pozvani partneri iz azijsko-pacifičkog regiona.

"Dijelimo iste vrijednosti. Vjerujemo u demokratska otvorena društva. Ali također snažno vjerujemo u potrebu da zajedno podupiremo te vrijednosti", naglasio je Stoltenberg.

Samit NATO-a održaće se u Washingtonu od 9. do 11. jula.

TRT Balkan / agencije