Stoltenberg je rekao da je znao da je uvijek bilo "primamljivije" ulagati u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu.      Foto: Reuters

Saveznici u NATO-u moraju više ulagati u odbranu jer "živimo u opasnijem svijetu", rekao je u srijedu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

U razgovoru za britanski Sky News, Stoltenberg je rekao da je, kao bivši političar, znao da je uvijek bilo "primamljivije" ulagati u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu.
"Međutim, kada živimo u opasnijem svijetu, kada vidimo agresivne akcije ruskog predsjednika (Vladimira op.a) Putina protiv suverene, mirne nacije u Evropi, Ukrajine, i svu prijeteću retoriku protiv NATO saveznika, onda moramo više ulagati", rekao je Stoltenberg.

Naveo je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države troše više od dva posto svog BDP-a na odbranu, dodajući da je potrebno zajedno učiniti više.

Odgovarajući na pitanje o navodnom namjernom oštećenju nuklearnog reaktora u Ukrajini od ruskih snaga, Stoltenberg je rekao da je to "veoma opasna situacija" za Ukrajinu i cijelu Evropu.
"Dakle, potrebno je da Međunarodna agencija za atomsku energiju ima pristup kako bismo mogli izvršiti inspekciju lokacije. Potrebno je da Rusi udalje svoje snage od nuklearne elektrane i potrebni su nam ukrajinski operateri kako bismo mogli raditi svoj posao u mirnom i kontrolisanom okruženju“, dodao je Stoltenberg.

On je rekao da je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 2014. nezakonitom aneksijom Krima i raspoređivanjem snaga u istočnom regionu Donbasa, gdje je Moskva također podržavala separatističke snage.
"Dakle, ruska agresija na Ukrajinu nije počela u februaru ove godine. Počela je prije osam godina. Onda je, naravno, ono što su vidjeli ove godine bila puna invazija. I to je bila invazija koju su planirali mnogo mjeseci", dodao je šef NATO-a.

Šef NATO-a je rekao da su članice Alijanse podržale Ukrajinu vojnom opremom i obukom od 2014. godine, jačajući oružane snage te zemlje.
"Ovaj rat će se najvjerovatnije završiti za pregovaračkim stolom. Predsjednik Ukrajine Zelenski je to jasno rekao. Ali, znamo da ono što Ukrajina može postići za pregovaračkim stolom zavisi od snage na bojnom polju. Stoga, najbolji način na koji možemo osigurati da pregovori dovedu do rezultata koji je prihvatljiv za Ukrajinu je da sada pružimo vojnu, ekonomsku, finansijsku, humanitarnu podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

TRT Balkan / agencije