Dodao je kako se jučerašnji slučaj dogodio nakon što je Rusija pokrenula širok val napada projektilima u Ukrajini.     Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako postoji mogućnost da je projektil koji je jučer pao u Poljskoj i usmrtio dvije osobe, ispaljen iz ukrajinskog sistema protivzračne odbrane protiv ruskih krstarećih raketa i da nije riječ o namjernom napadu.

Stoltenberg je predsjedavao hitnim sastankom ambasadora NATO-a održanim nakon što je pao projektil u Poljskoj.
Tom prilikom kazao je kako je istraga o slučaju u Poljskoj u toku i da treba sačekati rezultate.

Dodao je kako se jučerašnji slučaj dogodio nakon što je Rusija pokrenula širok val napada projektilima u Ukrajini.

"Nema pokazatelja da je riječ o namjernom napadu. Nema ni pokazatelja da je Rusija imala napadačkih vojnih aktivnosti prema NATO-u. Prve analize pokazuju da je do ovog slučaja došlo zbog projektila ukrajinskog sistema protivzračne odbrane protiv ruskog napada krstarećim raketama. Ali jasno trebam reći: to nije greška Ukrajine", kazao je Stoltenberg.

Na pitanje da li je sinoć bilo kontakata ili komunikacije između Rusije i NATO-a, Stoltenberg je rekao kako postoje mogućnosti komunikacije između dvije strane, ali da ne može dati informacije o kakvom kontaktu je riječ u posljednja 24 sata.

Kazao je kako je sinoć razgovarao s predsjednikom Poljske Andrejem Dudom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom te da će NATO nastaviti biti na oprezu.

Upitan je li na tom području pronađen ruski projektil, Stoltenberg je kazao kako je istraga u toku i da ne može otkrivati detalje.

Poručio je kako je NATO jedinstven i nastavlja pružati podršku Ukrajini.

TRT Balkan / agencije