Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".            Foto: AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da se Mađarska složila da neće blokirati vojnu alijansu u pružanju podrške Ukrajini, ali da vlada u Budimpešti neće slati osoblje ili sredstva za pomoć ratom zahvaćenoj zemlji.

Očekuje se da će se na samitu u Washingtonu sljedećeg mjeseca američki predsjednik Joe Biden i njegove kolege iz NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugotrajnije pomoći u sigurnosti i vojnoj obuci Ukrajini.

"Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam ovaj stav", rekao je Stoltenberg novinarima u Budimpešti, nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".

"Nijedan mađarski kadar neće učestvovati u ovim aktivnostima i nikakvi mađarski fondovi neće biti korišteni za podršku. U isto vrijeme, premijer me je uvjerio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu naprijed i potvrdio je da će Mađarska nastaviti u potpunosti ispunjavati svoje obaveze prema NATO-u", dodao je Stoltenberg.

NATO sve svoje odluke donosi konsenzusom, dajući pravo veta bilo kom od 32 saveznika.

TRT Balkan / agencije