Izvan Madrida se dešavaju i pokrajinski protesti, koji se dešavaju svaki dsvakodnevno, više od dvije sedmice.      Foto: AA

Stotine traktora stiglo je u petak ujutro do centra španske prijestolnice Madrida, dok su stotine drugih kružile gradom u nastavku protesta poljoprivrednika.

Protest u Madridu organizovao „Uniones de Uniones“, četvrti po veličini poljoprivredni sindikat u Španiji, koji nije u pregovorima s vladom oko zahtjeva.

Napetost između demonstranata i vlasti raste, jer demonstranti odbijaju da krenu sa Puerta de Alcala sve dok policija ne dozvoli ulazak oko 1.500 traktora koji pokušavaju da stignu do centra španske prijestolnice.

Koordinator sindikata Francisco Martin rekao je da je vlada u posljednjem trenutku poništila dozvolu za toliko traktora i okrivljujući vlasti za "ono što bi se danas moglo dogoditi" i "napetost u zraku", prenosi španski dnevnik El Pais.

"Ljudi su zaista ljuti", dodao je.

Prema njegovim riječima ne samo da su neki farmeri voljni da ostanu u centru Madrida preko noći već će se i "vratiti u narednim danima" ako sljedećeg ponedjeljka Savjet EU za poljoprivredu i ribarstvo ne donese konkretne mjere.

U međuvremenu, španski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je medijima da je siguran da će se protesti u Madridu nastaviti "mirno i bez ikakvog nasilja".

Izvan Madrida se dešavaju i pokrajinski protesti, koji se dešavaju svaki dsvakodnevno, više od dvije sedmice.

Prema španskom sistemu za nadzor autoputeva traktori i poljoprivrednici koji protestuju blokiraju saobraćaj kod gradova Cuidad Real, Murcia i Zaragoza.

Prošle sedmice, nakon sastanka s tri najveća španska sindikata farmera, koji stoje iza mnogih nedavnih protesta, španska vlada je najavila nekoliko mjera za smirivanje farmera.

Međutim, dok sindikati mjere, od jače kontrole uvoza do smanjenja zahtjeva za digitalnim izvještavanjem, ocjenjuju pozitivnim, kažu da rješenja ne idu dovoljno daleko.

Zahtjevi farmera su usmjereni i na Brisel i svaku od španskih regionalnih vlada, s lokalnim problemima kao što su populacija vukova, upravljanje vodama i spora birokratija.

TRT Balkan / agencije