Sanchez je kritizirao odgovor Izraela na napade Hamasa 7. oktobra, nazvavši situaciju u Gazi "humanitarnom katastrofom".     Foto: Reuters

Špansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u subotu izraelsku ambasadoricu u Madridu Rodicu Radian-Gordon kako bi zatražilo objašnjenje za optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Španija podržava "terorizam".

Diplomatski sukob između Španije i Izraela počeo je u četvrtak kada je španski premijer Pedro Sanchez otputovao u Izrael i Palestinu kako bi se sastao sa svojim kolegama.

Tokom posjete graničnom prijelazu Rafah s belgijskim premijerom Alexanderom de Crooom u petak, Sanchez je kritizirao odgovor Izraela na napade Hamasa 7. oktobra, nazvavši situaciju u Gazi "humanitarnom katastrofom" i pozvao Izrael da "poštuje živote civila u sve troškove."

Također je rekao da je Madrid otvoren za jednostrano priznanje palestinske države, čak i ako je to protiv želja Evropske unije.

Tokom svoje posjete, De Croo je također izrazio žaljenje zbog velikog broja palestinskih civilnih žrtava, posebno među djecom, i pozvao Izrael da slijedi međunarodno humanitarno pravo.

Kasnije je Netanyahu izdao saopštenje u kojem osuđuje te komentare, a izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da će Izrael pozvati ambasadore obje zemlje u Tel Avivu. Cohen je optužio je španskog premijera i njegovog belgijskog kolegu "podržavaju terorizam".

"Osuđujemo lažne tvrdnje premijera Španije i Belgije koji daju podršku terorizmu", objavio je na društvenoj mreži X, braneći se da Izrael "postupa prema međunarodnom pravu".

TRT Balkan / agencije