"EU mora da zaokrene svoju poljoprivrednu politiku za 180 stepeni. Otišlo je predaleko", rekao je Miguel Padilla, šef sindikata COAG.    Foto: AA

Hiljade španskih poljoprivrednika održalo je u ponedeljak još jedan veliki protest u Madridu, koji se ovaj put poklopio s ključnim sastankom o poljoprivredi u Briselu.

Prema zvaničnim podacima, više od 5.000 poljoprivrednika i 100 traktora stiglo je na proteste u glavnom gradu Španije.

Za razliku od prošlosedmičnog masovnog protesta poljoprivrednika u Madridu, ovaj su organizovala tri glavna poljoprivredna sindikata u zemlji, koji su u pregovorima sa španskom vladom.

Demonstranti su se u ponedjeljak okupili i pred uredom Evropske komisije u Madridu, uoči sastanka ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a u Briselu, kako bi ispitali načine za pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), zbog koje je desetine hiljada farmera protestovalo širom kontinenta.

"EU mora da zaokrene svoju poljoprivrednu politiku za 180 stepeni. Otišlo je predaleko", rekao je Miguel Padilla, šef sindikata COAG.

U međuvremenu u Briselu su se poljoprivrednici sukobili s policijom tokom intenzivnog protesta na kojem je oko 900 traktora stiglo u Evropski kvart, gdje se nalaze sjedišta EU institucija.

Uoči sastanka, španski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je da političari imaju "priliku" da reformišu sistem i upozorio da će rješenje vjerovatno "izostati".

"Suočavamo se s evropskim izazovom pa nam je potrebno evropsko rješenje. Potreban nam je novi evropski pakt za naše poljoprivrednike i naše ruralne zajednice”, rekao je Planas.

Dodao je da će se Španija zalagati da blok ublaži određene ekološke propise i pravila.

Španska vlada je ranije ovog mjeseca najavila niz mjera radi ublažavanja nezadovoljstva poljoprivrednika, međutim protesti se i dalje redovno organizuju.

Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog politike EU-a o zaštiti životne sredine i drugih pitanja koja predstavljaju finansijski teret i čine njihove proizvode skupljima od uvoza izvan EU-a.

TRT Balkan / agencije