Tokom predsjedavanja EU-om, Španija planira da organizuje 22 neformalna sastanka na svojoj teritoriji.         Foto: Reuters

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares predstavio je u četvrtak mapu puta koju će Madrid slijediti nakon preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom 1. jula.

Albares je objasnio da će mandat Španije biti obilježen temom "Evropa, bliža", posebno kao odgovor na tekući ruski rat.

"Rat se vratio u Evropu, rat koji stavlja principe i vrijednosti na kocku. U ovoj situaciji moramo biti ujedinjeni", rekao je Albares, još jednom izrazivši podršku Ukrajini.

Osim toga, najavio je da tokom španskog predsjedavanja Madrid želi ostvariti "napredak u procesu pristupanja zemalja kandidata", posebno Ukrajine.

Albares je istakao da će Španija imati četiri prioriteta tokom šestomjesečnog mandata kao zemlja koja predsjedava blokom; reindustrijalizacija EU, unapređenje i ekološke tranzicije, napredovanje ka većoj društvenoj i ekonomskoj pravdi i održavanje jedinstva u odbrani nacionalnog poretka zasnovanog na pravilima koja daju prioritet miru, stabilnosti i razvoju.

Tokom predsjedavanja EU-om, Španija planira da organizuje 22 neformalna sastanka na svojoj teritoriji, a među njima je i sastanak Evropske političke zajednice, koji će se održati 5. oktobra u Granadi.

TRT Balkan / agencije