U Madridu se od utorka do četvrtka održava samit NATO-a.     Foto: AA

Uzvikujući "Ne, ratu" i nazivajući špansku vladu "imperijalističkom", demonstranti, uglavnom krajnji ljevičari, marširali su bulevarom Paseo del Prado.

Španska ministrica odbrane Margarita Robles izjavila je u nedjelju u intervjuu za novinsku agenciju EFE da su anti-NATO aktivisti manjina u Španiji.

Anketa koju je ove sedmice objavio španski think-tank "Elcano" pokazala je da 83 posto stanovništva podržava NATO.

Sljedeće sedmice španskom prestolnicom dominiraće vojna alijansa, s obzirom na to da će se lideri NATO-a zemalja sastati u Madridu da bi razgovarali o onome što bi moglo biti najveće vojno raspoređivanje od kraja Hladnog rata.

Anketa španskog think-tanka "Elcano" pokazala da ipak 83 posto stanovništva podržava NATO. Foto: AA

Samit NATO-a trajaće od utorka do četvrtka, a očekuje se da će se razgovori fokusirati na odgovor NATO-a na rat u Ukrajini te na zahtjeve za pridruživanje Finske i Švedske.

Robles je izjavila da se Španija, kao bliski saveznik Turkiye, nudi da bude posrednik u postizanju sporazuma oko ulaska dvije nordijske zemlje u NATO.

Ovogodišnji samit imaće i dodatni istorijski značaj, jer će biti usvojen novi strateški koncept, sa svrhom i planovima NATO-a za sljedeću deceniju.

"Na pravom smo putu da u Madridu imamo istorijski i transformativni samit. Suočavamo se s opasnim, konkurentnijim svijetom i zato je izuzetno važno da se svi saveznici okupe i donesu važne odluke u Madridu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za EFE u petak.

TRT Balkan / agencije