Incident u Danskoj posljednji je u rastućem trendu u Evropi gdje ekstremno desničarske grupe koriste slobodu izražavanja kao izgovor za izvođenje djela mržnje pod zaštitom države.       Foto: AP

Članovi danske ekstremno desničarske grupe Patrioterne Gar Live, okupljeni ispred ambasade Turkiye u Kopenhagenu, istakli su antimuslimanske plakate i spalili primjerak Kur'ana zajedno s turskom nacionalnom zastavom, dok su to emitovali uživo na svojoj Facebook stranici.

Prošlosedmični čin mržnje izazvao je oštru osudu Ankare već sljedećeg dana, a tursko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da nikada neće prihvatiti da se takve "podle radnje dopuštaju pod krinkom slobode izražavanja".

“Ovaj čin, koji je izvršen u ramazanu, još jednom je jasno pokazao da su islamofobija, diskriminacija i ksenofobija u Evropi dostigle alarmantan nivo i da nisu izvučene pouke iz prošlosti”, saopšteno je iz ministarstva.

Türkiye nije bila sama u osudi tog čina, čiji je cilj povrijediti osjećaje milijardi muslimana širom svijeta, jer su svoje osude iznijeli i Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jordan, Maroko i Pakistan.

"Saudijska Arabija najoštrije osuđuje spaljivanje Časnog Kur'ana od strane ekstremističke grupe u Danskoj ispred turske ambasade u Kopenhagenu", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

“Kraljevstvo naglašava potrebu da se učvrste vrijednosti dijaloga, tolerancije i poštovanja i odbaci sve što bi širilo mržnju, ekstremizam i isključenost”, dodaje se.

U međuvremenu, Ujedinjeni Arapski Emirati su potvrdili svoje “trajno odbacivanje svih praksi koje imaju za cilj destabilizaciju sigurnosti u suprotnosti s ljudskim i moralnim vrijednostima i principima”.

Ministarstvo vanjskih poslova zemlje naglasilo je “potrebu poštovanja vjerskih simbola i izbjegavanja huškanja i polarizacije u vrijeme kada svijet mora raditi zajedno na širenju vrijednosti tolerancije i suživota, te odbaciti mržnju i ekstremizam”.

Politiziranje antimuslimanske mržnje

Incident u Danskoj posljednji je u rastućem trendu u Evropi gdje ekstremno desničarske grupe koriste slobodu izražavanja kao izgovor za izvođenje djela mržnje pod zaštitom države.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Turkiye je izložena sve većem napadu evropske krajnje desnice otkako je Ankara izrazila zabrinutost zbog zemalja poput Švedske koje pružaju sigurno utočište članovima i simpatizerima terorističkih grupa.

Ranije u januaru, krajnje desničarski dansko-švedski političar spalio je primjerke Kur'ana u najmanje dva navrata, prvo ispred turske ambasade u Stockholmu, a zatim ispred džamije u Danskoj, što je izazvalo oštre osude muslimana širom svijeta.

Učestalost događaja natjerala je Turkiye da izda oštro saopštenje, pokazujući svoju zabrinutost zbog “opasnih dimenzija vjerske netolerancije i mržnje u Evropi”.

“Evropa, koja toleriše takve gnusne radnje, koje vrijeđaju osjetljivost miliona ljudi, ugrožava praksu miroljubive koegzistencije, istovremeno provocirajući rasističke, ksenofobične i antiislamske napade koji su svakodnevna pojava u Evropi”, rečeno je iz Ankare.

Odatle su kritizirane i vlade "koje i dalje ne reagiraju" pred takvim radnjama koje "marginaliziraju muslimane koji su sastavni dio evropskog društva" i pozivaju se takve zemlje da postupe bolje tako što neće pokazati podršku dok se "gaze univerzalne vrijednosti tvrdeći da se one brane”.

Tursko ministarstvo nacionalne odbrane također je osudilo "podli, barbarski i odvratni napad" u Danskoj usmjeren na Kur'an i tursku zastavu. Ministarstvo je saopštilo da bi danske vlasti trebale odmah poduzeti mjere protiv počinitelja i spriječiti dalje provokacije koje ugrožavaju društveni sklad i miran suživot.

"Pogrešan stav" Danske, koja je i saveznik u NATO-u, protivan je i duhu savezništva i univerzalnim vrijednostima, navodi se i dodaje da Danska treba odmah pronaći odgovorne za počinjenje ovog zločina iz mržnje.

TRT Balkan