Meteorološka služba prognozirala je da će prva obilnija kiša i snježne padavine u godini trajati tri dana ili duže u različitim dijelovima provincija centralne i istočne Kine.         Foto: Reuters

Vlasti u centralnoj kineskoj provinciji Henan obustavile su nastavu i prevoz u različitim dijelovima regije do četvrtka nakon neprestanih snježnih oluja, objavili su u utorak državni mediji.

Odluku su donijeli nakon što je meteorološka služba Henana izdala žuto upozorenje za snježnu oluju i upozorenje za snježne padavine različitim gradovima pokrajine, prenosi "Global Times".

Vlasti u gradu Jiyuan saopštile su da je palo više od 20 milimetara snijega, što je uticalo na saobraćaj i poljoprivrednu proizvodnju.

Javni prevoz u nekim dijelovima provincije, uključujući okruge Xin'an i Luoning u Luoyangu, obustavljen je, kao i sedam željezničkih linija iz Zhengzhoua.

Meteorološka služba prognozirala je da će prva obilnija kiša i snježne padavine u godini trajati tri dana ili duže u različitim dijelovima provincija centralne i istočne Kine.

Više snježnih padavina zahvatilo je područje Kanasa od 6. januara, uzrokujući nekoliko lavina koje su blokirale puteve koji povezuju ovu slikovitu regiju s drugim dijelovima zemlje, navodi Xinhua News.

Lavine su zahvatile oko 300 kilometara puta u tom području, a više od 1.000 turista i lokalnog stanovništva zaglavljeno je u selu Hemu.

TRT Balkan / agencije