Pravni stručnjaci i advokati za ljudska prava izrazili su nadu da će najviši sud Ujedinjenih nacija (UN) narediti privremene ili hitne mjere u Gazi.     Foto: AA

Sud neće odlučivati o ukupnom pitanju da li Izrael čini genocid, a odlučivanje po tom pitanju, prema riječima stručnjaka moglo bi trajati godinama.

Eksperti nude različite perspektive o potencijalnoj odluci o nizu privremenih mjera koje je zatražila Južnoafrička Republika, a koje uključuju obustavu izraelskih vojnih operacija u Gazi i dozvolu za isporuke hrane, vode, goriva i druge neophodne humanitarne pomoći.

Današnju odluku će donijeti vijeće od 17 sudija iz: Australije, Brazila, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Jamajke, Japana, Libana, Maroka, Rusije, Slovačke, Somalije, Ugande, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zajedno sa ad hoc sudijama iz Izraela i Južnoafričke Republike (JAR).

Koji su mogući ishodi?

Gerhard Kemp, profesor krivičnog prava na Univerzitetu zapadne Engleske u Bristolu, rekao je za Anadolu da očekuje da će ICJ odobriti "barem neke od traženih privremenih mjera JAR-a".

Međutim, on ne vjeruje da će sud "naložiti hitnu obustavu izraelskih vojnih operacija u Gazi".

"Očekujem da će ICJ narediti Izraelu 'da spriječi genocid' i vjerovatno neke od humanitarnih koraka identifikovanih u zahtjevu JAR-a, na primjer, pristup hrani i medicinskim potrepštinama", rekao je on.

Druga mogućnost je da sud ne naloži nikakve privremene mjere ili da nema nadležnost u ovom slučaju, a to je primarna tačka spora u odbrani Izraela pred ICJ-om.

"Ako ICJ ne odluči u prilog zahtjeva JAR-a, tada bi ta zemlja, teoretski, ipak mogla proglasiti spor između JAR-a i Izraela prema Konvenciji o genocidu, i mogla bi preći na saslušanje o meritumu", objasnio je Kemp.

On je dodao da će tada biti teže "ako ICJ, sada, u preliminarnoj fazi ne pronađe rizik od genocida".

​Michael Becker, docent međunarodnog prava u oblasti ljudskih prava na Trinity College Dublin, smatra da će ICJ utvrditi da je JAR ispunila zahtjeve za privremene mjere.

"JAR je učinila dovoljno da pokaže da su njene tvrdnje prema Konvenciji o genocidu u najmanju ruku uvjerljive i pokazala je da humanitarna kriza u Gazi predstavlja hitan rizik nepopravljive štete po prava Palestinaca u Gazi", rekao je on za AA.

Kao i Kemp, ni on nije siguran da li će ICJ narediti Izraelu da obustavi sve vojne operacije.

"Moguće je da će sud to učiniti, ali izgleda vjerovatnije da će mjere biti usmjerene na ograničavanje izraelske vojne operacije, a ne na prisilno primirje", rekao je Becker, bivši službenik ICJ-a.

On je dodao da se čini vjerovatnim da će ICJ tražiti da Izrael olakša isporuku humanitarne pomoći, ali "precizna formulacija smjernica suda biće nešto na šta treba obratiti pažnju".

Becker je istakao da čak i ako sud ne udovolji zahtjevu JAR-a za privremene mjere, slučaj će i dalje krenuti naprijed oko pitanja izraelskog genocida u Gazi.

Penny Green, profesorica prava i globalizacije na Univerzitetu Queen Mary u Londonu, ranije je rekla za AA da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to da su akcije Izraela u Gazi jednake genocidu - i to s namjerom.

Prema njenoj procjeni, ICJ će vjerovatno prihvatiti zahtjev JAR-a za privremene mjere.

"Vjerovatno će reći da postoji vjerojatan slučaj da je Izrael počinio genocid nad Palestincima u Gazi. U tom slučaju, oni će pokrenuti privremene mjere protiv Izraela kako bi se zaustavio genocid", rekla je ona.

Upozorila je da bi presuda mogla imati teške posljedice po međunarodni pravni poredak.

"Ako sud podrži Izrael i kaže da nije počinjen genocid, onda je, iz moje perspektive, ICJ i međunarodni pravni poredak gotov", rekla je ona.

S druge strane, iskusni advokat Francis Boyle rekao je za Anadolu u intervjuu ranije ovog mjeseca da očekuje da će JAR "dobiti nalog za prekid" Izraela zbog genocida nad Palestincima.

Usklađenost i provođenje

Kemp je naglasio da će odluka Međunarodnog suda pravde u petak biti obavezujuća za obje strane, JAR i Izrael.

"Šta god sud odluči, uključujući mogućnost obustave vojne akcije, odluka će biti obavezujuća za Izrael. Hoće li se Izrael pridržavati u slučaju po njih nepovoljnog ishoda upitno je, s obzirom na javne izjave njegovih lidera", rekao je.

Od saslušanja od 11. do 12. januara, nekoliko izraelskih lidera, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, dalo je izjave u tom smislu.

Netanyahu je rekao da će Izrael nastaviti svoju smrtonosnu ofanzivu na Gazu, u kojoj je već ubijeno više od 26.000 Palestinaca, a povrijeđeno skoro 64.500, bez obzira na odluku ICJ-a.

"Ako Izrael ne provede bilo koju od mjera koje je naredio ICJ, tada će Izrael prekršiti svoje obaveze kao države potpisnice Konvencije o genocidu da se pridržava klauzule o rješavanju sporova iz tog sporazuma", rekao je Kemp.

On je dodao da to znači da se JAR može obratiti drugim organima Ujedinjenih nacija (UN), posebno Savjetu bezbjednosti UN-a, radi provođenja.

"Ali možemo očekivati da će SAD staviti veto na sve mjere ili sankcije protiv Izraela", naglasio je on.

I međunarodni advokat za ljudska prava Boyle govorio je o mogućnosti američkog veta ranije ovog mjeseca, objašnjavajući da bi JAR tada mogla podnijeti naredbu Generalnoj skupštini UN-a na izvršenje prema rezoluciji "Ujedinjavanje za mir".

Boyle je mislio na Rezoluciju UN-a 377 A (V), nazvanu "Ujedinjavanje za mir", donesenu 1950. godine s ciljem rješavanja situacija u kojima UN "ne uspijeva da izvrši svoju primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti" zbog zastoja u Savjetu bezbjednosti.

Generalna skupština UN-a je tada bi "mogla da suspenduje Izrael iz učešća u aktivnostima UN, baš kao što je suspendovala zločinački režim aparthejda u JAR-u u to vrijeme, kao i Jugoslaviju", navodi Boyle.

Pojasnio je da je druga mogućnost da Generalna skupština UN-a prihvati Palestinu kao punopravnu državu članicu UN-a, naglašavajući da su "glasovi tu" za promjenu njenog statusa iz posmatrača u punopravnu državu članicu UN-a.

Becker je također istakao da ICJ nema sredstva da direktno izvrši svoje naloge.

"Ova odgovornost pada na druge aktere, bilo da se radi o pojedinačnim državama ili Savjetu bezbjednosti UN-a", rekao je on.

Dodao je da je važno imati na umu da način na koji druge države reaguju na bilo koju odluku Izraela da prkosi naredbi takođe može zavisiti o sadržaju odluke suda.

"Suština je da će odluka suda vjerovatno dovesti do dodatnog pritiska na Izrael, kao i na države koje su u velikoj mjeri podržale njegovu akciju u Gazi, da promijene kurs. Međutim, precizan uticaj sudske odluke biće teško izmjeriti, jer se slučaj ICJ-a treba posmatrati kao dio šireg političkog procesa", rekao je bivši uposlenik ICJ-a.

TRT Balkan / agencije