Čini se da ova slika prikazuje brazilskog starosjedioca poznatog samo kao "čovjek iz rupe" u kadru iz dokumentarca Vincenta Carellija.      Foto: survivalinternational.org

Posljednji iz svog naroda, brazilski domorodac poznat samo kao "čovjek iz rupe", pronađen je mrtav, decenijama nakon što su ostale članove njegovog plemena bez kontakta pobili rančeri i ilegalni rudari.

Nakon što je 26 godina živio u potpunoj izolaciji, čovjek – čije pravo ime nikada nije poznato vanjskom svijetu – pronađen je u ležaljci u kolibi u autohtonoj teritoriji Tanaru, u državi Rondonia na granici s Bolivijom, 23. augusta, navodi se tokom vikenda u saopštenju Brazilske nacionalne indijske fondacije (FUNAI).

Otkako je izgubio sve koje je poznavao, čovjek je odbio svaki kontakt s vanjskim svijetom i izdržavao se lovom i uzgojem usjeva. Njegov nadimak potječe od njegove navike da kopa duboke rupe u kolibama koje je izgradio, vjerovatno da bi u njih uhvatio životinje, ali i da bi se unutra sakrio.

Živio je na autohtonoj teritoriji okruženoj ogromnim rančevima za stoku i pod stalnom prijetnjom ilegalnih rudara i drvosječa u jednom od najopasnijih dijelova brazilske amazonske prašume, prema Survival Internationalu u nedjelju uvečer.

Vlasti nisu komentarisale uzrok smrti muškarca, kao ni njegovu dob, koja nije poznata, ali su rekle da "nije bilo znakova nasilja ili borbe".

Također nisu našli nikakve dokaze o prisustvu bilo koga drugog u njegovoj kući ili oko nje.

"Sve ukazuje na to da je nastupila prirodna smrt", rekli su iz FUNAI-ja, vladine agencije pri Ministarstvu pravde, koja ima zadatak da se bavi poslovima starosjedilaca.

Lokalni mediji izvještavaju da je tijelo muškarca bilo prekriveno perjem ara, što je navelo jednog stručnjaka da pretpostavi kako je znao da će umrijeti.

Vjeruje se da je čovjek bio sam otkako su preostale članove njegovog malog plemena ubili sredinom 1990-ih ilegalni drvosječe i rudari koji su pokušavali da iskoriste područje plemena.

'Genocid' nad starosjediocima u Brazilu

Grupe za ljudska prava kažu da je većina članova plemena ubijena 1970-ih, kada su se rančeri uselili u to područje, sjekli šumu i napali stanovnike.

"Njegovom smrću, genocid nad ovim autohtonim narodom je završen", rekla je Fiona Watson, direktorica istrage Survivala, koja je posjetila teritorij Tanaru 2004. godine.

"To je zaista bio genocid: namjerna eliminacija kompletnog naroda od rančera željnih zemlje i bogatstva", dodala je.

Prema najnovijim vladinim podacima, u Brazilu − zemlji od 212 miliona stanovnika − živi blizu 800.000 autohtonih ljudi koji pripadaju više od 300 različitih grupa.

Više od polovine živi u Amazoniji i mnogi od njih su pod prijetnjom ilegalne eksploatacije prirodnih resursa na koje se oslanjaju za svoj opstanak.

Prema FUNAI-ju, postoji 114 zapisa o izolovanim domorodačkim grupama u Brazilu, iako taj broj varira.

Pod brazilskim krajnje desnim predsjednikom Jairom Bolsonarom, krčenje šuma u Amazoniji dostiglo je rekordni nivo u prvoj polovini 2022.


Predsjednik, koji zaostaje u anketama uoči ovogodišnjih izbora, potaknuo je rudarstvo i poljoprivredne aktivnosti u zaštićenim područjima, što je izazvalo bijes među ekolozima.

TRT World