U svrhu obogaćivanja ponude i kulturno-turističke revitalizacije područja organizirat će se glazbeni i pozorišni događaji, filmske produkcije i projekcije u Novoj Gorici.        Foto: David Verlic / go2025.eu

Za male projekte Europske prijestolnice kulture u Sloveniji će biti izdvojeno milion i po eura više sredstava.

Naime, prvim natječajem iz Fonda za male projekte vezane uz Europsku prijestolnicu kulture – Nova Gorica, EPK GO! 2025. - Europsko udruženje za transnacionalnu suradnju sufinancirat će 27 prekograničnih projekata.

Na natječaj koji se financira iz programa Interreg Italija - Slovenija pristiglo je gotovo 100 vrlo dobrih prijedloga. Stoga su raspisana sredstva povećana za milion i po eura.

Natječajem za male projekte Europska asocijacija za teritorijalnu suradnju tražila je širok izbor sadržaja koji bi posjetitelje Europske prijestolnice kulture duže zadržao u prekograničnom području.

“Prepoznajem partnere s kojima već radimo i to će ih osnažiti, a prepoznajem i neka sasvim nova područja koja si, iskreno govoreći, nismo mogli priuštiti jer smo ostali bez programskog novca”, rekao je voditelj programa o odabranim projektima Europske prijestonice kulture Stojan Pelko.

Prijavljene teme kreću se od muzike, kina, jezika, kazališta, plesa i muzejske ponude do turizma, hrane i vina, sporta i astronomije.

U svrhu obogaćivanja ponude i kulturno-turističke revitalizacije područja organizirat će se glazbena i pozorišna događanja (npr. osnivanje prekogranične limene glazbe), filmske produkcije i projekcije s ciljem promicanja EU vrijednosti i aktivnog građanstva kroz umjetnost.

Ponuda muzeja također će biti obogaćena novim prostorima, zbirkama i izvedbama, kako digitalnim (npr. digitalno pripovijedanje), tako i tradicionalnim (npr. izložbe ili istorijske rekonstrukcije), a ne treba zaboraviti na obnovu izložbenih prostora, s ciljem promicanja prekogranične povijesne baštine i promicanja održivog turizma.

TRT Balkan / agencije