Dodaje se da se očekuje da će još 24 kamiona ući preko prelaza Bab al-Hawa i Bab al-Salameh.     Foto: AA

Najmanje 171.843 osobe raseljene su na sjeverozapadu Sirije zbog zemljotresa 6. februara koji su imali epicentar na jugu Turkiye, objavila je sirijska humanitarna organizacija.

"Pomoć Ujedinjenih nacija (UN) je i dalje je minimalna, samo 114 kamiona stiglo je u jednoj sedmici, od kojih je 93 posto prošlo preko prelaza Bab al-Hawa, uprkos otvaranju još dva granična prelaza", saopštila je sirijska Organizacija za koordinaciju odgovora u četvrtak.

Dodaje se da se očekuje da će još 24 kamiona ući preko prelaza Bab al-Hawa i Bab al-Salameh.

Organizacija je naglasila opšte nezadovoljstvo u regionu zbog kašnjenja humanitarne pomoći UN-a, navodeći da je pomoć UN-a manja od 25 posto ukupne pomoći koja je ušla u sjeverozapadnu Siriju.

Iz ove organizacije su kritikovali i politizaciju pristigle pomoći, naročito međunarodne, kao i usmjeravanje velikih količina pomoći na područja pod kontrolom režima, koja su, kako navode, dobila 90 posto pomoći za žrtve zemljotresa.

U Siriji je najmanje 3.688 ljudi poginulo, a više od 14.749 osoba je povrijeđeno u dva snažna zemljotresa 6. februara.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Najmanje 38.044 osobe poginule su u Turkiye u dva snažna zemljotresa.

TRT Balkan / agencije