Manchin razmatra mogućnost da se kandiduje kao rival unutar Demokratske stranke, čiji je član bio do maja, a potom se u Senatu registrirao kao nezavisni senator.           Foto: Reuters

Nezavisni senator Joe Manchin razmišlja o ponovnom pridruživanju Demokratskoj stranci i ulasku u utrku za izbor novog predsjedničkog kandidata nakon što se američki predsjednik Joe Biden povukao iz utrke.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je saopćio da neće biti kandidat na predsjedničkim izborima i da će u toj utrci podržati aktuelnu potpredsjednicu Kamalu Harris kao demokratsku predsjedničku nominaciju.

Američki mediji javlja da senator Manchin razmatra mogućnost da se kandiduje kao rival unutar Demokratske stranke, čiji je član bio do maja, a potom se u Senatu registrirao kao nezavisni senator.

Bidenova kandidatura za novi mandat u Bijeloj kući bila je u centru pažnje nakon njegovog lošeg nastupa protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u predsjedničkoj debati krajem prošlog mjeseca.

Suočen sa sve većim pritiskom, Biden (81) je u pismu objavljenom na društvenim mrežama rekao da mu je bila najveća čast u životu biti predsjednik.

“I dok je moja namjera bila da tražim reizbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i fokusiram se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja ovog mandata“, naveo je Biden.

TRT Balkan / agencije