Turski ministar je rekao da se sirijska kriza mora riješiti na inkluzivan način u okviru rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.     Foto: AA

Turski, ruski i sirijski ministri odbrane sastali su se u Moskvi i razgovarali o borbi protiv terorizma u regionu, izjavio je u četvrtak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Na sastanku smo razgovarali o tome šta se može učiniti da se situacija u Siriji i regionu što prije popravi, uz osiguranje mira, spokoja i stabilnosti", rekao je Akar prije povratka u Ankaru iz Moskve.

Naveo je da je Turkiye tokom sastanka naglasila svoje napore u borbi protiv terorizma.

"Naglasili smo da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet svih naših susjeda, posebno Sirije i Iraka, i da je naš jedini cilj borba protiv terorizma", istakao je Akar.

Kako je kazao, Turkiye ima za cilj da "neutrališe" teroriste PKK/YPG-a i Daesha, koji predstavljaju prijetnju i Siriji.

Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se teroristi o kojima je riječ predali ili su ubijeni ili zarobljeni.

"Rekli smo im (Rusija i Sirija) da ulažemo napore da osiguramo sigurnost naše zemlje, nacije i granica", rekao je Akar, dodajući da njegova zemlja "ulaže napore da spriječi dalju migraciju iz Sirije u Turkiye".

Turski ministar je rekao da se sirijska kriza mora riješiti na inkluzivan način u okviru rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

"U tom smislu ocjenjujemo da rad koji će se obaviti u narednim danima može dati značajan doprinos miru i stabilnosti u regionu i Siriji", rekao je Akar.

Ponovio je da su se turski, ruski i sirijski ministri odbrane dogovorili da nastave tripartitne sastanke kako bi osigurali stabilnost u Siriji i širem regionu.

TRT Balkan / agencije