Šef UN-a za ljudska prava osudio posljednje izraelske napade na Gazu

Šef UN-a za ljudska prava osudio posljednje izraelske napade na Gazu

"U napadima su uglavnom stradale žene i djeca", rekla je portparolka Ravina Shamdasani.
Najmanje 283 tijela do sada su pronađena u masovnoj grobnici u medicinskom kompleksu Nasser nakon što se izraelska vojska povukla iz grada 7. aprila nakon četveromjesečne kopnene ofanzive.             Foto: AA

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk osudio je u utorak posljednju seriju izraelskih napada na Gazu u kojima su uglavnom ubijene žene i djeca.

U nedjelju su u izraelskom bombardovanju na nekoliko domova istočno od Rafaha u južnom Pojasu Gaze ubijena najmanje 24 Palestinca, među kojima 16 djece i šest žena.

Turkova portparolka Ravina Shamdasani na brifingu UN-a u Ženevi istakla je da užasnuti uništenjem i otkrivanjem masovnih grobnica.

Najmanje 283 tijela do sada su pronađena u masovnoj grobnici u medicinskom kompleksu Nasser nakon što se izraelska vojska povukla iz grada 7. aprila nakon četveromjesečne kopnene ofanzive.

"UN poziva na nezavisne, efikasne i transparentne istrage o smrtima“, rekla je Shamdasani.

Na izvještaje da će Izrael proširiti takozvane "humanitarne zone" u Gazi uoči svog kopnenog napada u Rafahu, ona je naglasila: "Nema sigurnih mjesta u Gazi i bilo kakvo pretvaranje da se stvaraju sigurne zone zapravo je opasno“.

"Ono što nam treba je trenutni prekid vatre“, ponovila je ona.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.183.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su UN-a.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije