Šef UN-a je opisao aktuelnu situaciju u Pojasu Gaze kao žalosnu.           Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je danas i Izrael i Hamas da postignu sporazum o planu prekida vatre koji je predložio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden.

“Pozdravljam mirovnu inicijativu koju je nedavno iznio predsjednik Biden i pozivam sve strane da iskoriste ovu priliku i postignu dogovor“, rekao je Guterres na Konferenciji o hitnoj pomoći u Jordanu.

Šef UN-a je opisao aktuelnu situaciju u Pojasu Gaze kao žalosnu.

Guterres je također pozvao ostatak svijeta da stane ujedinjen u zaštiti UNRWA-e, Agencija UN-a za palestinske izbjeglice, pred nečuvenim i nemilosrdnim napadima koje trpi posljednjih mjeseci.

“UNRWA je okosnica ovog humanitarnog odgovora i nepodnošljivo je patila zajedno s ljudima koje podržava“, poručio je.

Dodao je da je brzina i razmjer pokolja i ubijanja u Gazi premašuju sve što je vidio za svog životnog vijeka i mandata generalnog sekretara.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno više od 37.100 Palestinaca, većinom žena i djece, a blizu 84.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

TRT Balkan / agencije