Govoreći uoči sastanka s Bidenom, Stoltenberg je optužio Kinu da pogoršava sukob kroz, kako zvaničnici Sjedinjenih Država kažu, veliki izvozni poticaj za obnovu ruske odbrambene industrije.       Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu Kinu zbog njene kontinuirane podrške Rusiji tokom rata u Ukrajini.

"Nije održivo da Kina nastavlja da podstiče najveći sigurnosni izazov za saveznike u NATO-u, posebno u Evropi, podržavajući rusku ratnu ekonomiju", rekao je Stoltenberg novinarima u Ottawi, gdje je doputovao na sastanak s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Oni će razgovarati o završnim pripremama za samit NATO-a u Washingtonu sljedećeg mjeseca, a Stoltenberg je pozdravio status Kanade kao saveznika u NATO-u.

Upitan o posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji, Stoltenberg je istakao važnost jedinstva među saveznicima u NATO-u u vrijeme "kada se autoritarne sile poput Rusije, Sjeverne Koreje, Irana i Kine sve više povezuju".

“Izuzetno je važno da mi (NATO, op.a.), u svjetlu usklađivanja između Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, takođe bliže sarađujemo sa našim partnerima u Azijsko-pacifičkom regionu, Japanu, Južnoj Koreji, Novom Zelandu i Australiji”, rekao je Stoltenberg, dodajući da je Putinova posjeta Pyongyangu otkrila zavisnost Rusije o njenim "autoritarnim prijateljima" u borbi protiv Ukrajine.

Stoltenberg je nastavio upozoravajući Kinu zbog podrške Rusiji, ističući da će "postojati i da moraju postojati neke posljedice".

Naglasio je važnost ulaganja NATO-a za svoju odbranu i sprječavanje rata, dok zemlje poput Kine i Rusije "uveliko ulažu u nove vojne kapacitete, uključujući oružje dugog dometa i napredne raketne sisteme".

"Najbolji način da osiguramo očuvanje mira je da budemo zajedno kao NATO i investiramo kako smo se dogovorili", naglasio je generalni sekretar NATO-a.

TRT Balkan / agencije