Lider Hamasa istakao je da rezolucija UN-a ima nedostataka, ali da je dokaz nepokolebljivog otpora Palestine.     Foto: AA

Šef palestinske grupe Hamas Ismail Haniyeh stigao je u utorak u Teheran na razgovore s iranskim zvaničnicima o brutalnim izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze.

Haniyehova posjeta Iranu uslijedila je dan nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Pojasu Gaze tokom mjeseca ramazana, oslobađanje zarobljenika i omogućavanje protoka humanitarne pomoći u blokiranoj enklavi.

Hamas je pozdravio ovu rezoluciju, a Izrael je odbacio poziv na prekid vatre i najavio da će nastaviti svoj rat u Pojasu Gaze.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom Abdollahianom, politički čelnik Hamasa Haniyeh je rekao da je rezolucija UN-a pokazala izraelsku “izolaciju bez presedana“.

Lider Hamasa istakao je da rezolucija UN-a ima nedostataka, ali da je dokaz nepokolebljivog otpora Palestine.

“Izrael nije uspio da postigne svoje vojne ciljeve u opkoljenom Pojasu Gaze uprkos velikim troškovima i sada gubi političku i međunarodnu podršku“, naglasio je Haniyeh.

Pohvalio je palestinski otpor naspram “zločina i genocida“ koje Izrael čini u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Haniyeh je također zahvalio Iranu na podršci palestinskom narodu, dodajući da Palestina prolazi kroz kritičnu fazu, prekretnicu u svojoj borbi protiv izraelske okupacije.

Haniyehu je ovo prva posjeta Iranu od novembra prošle godine kada je razgovarao s visokorangiranim iranskim zvaničnicima, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija.

TRT Balkan / agencije