Njemački kancelar je kazao da se ovim sporazumom nadaju da će osigurati da se najviši zvaničnici EU ne oslanjaju na podršku radikalnih ili populističkih stranaka u Evropskom parlamentu.     Foto: Reuters

Glavne evropske političke stranke postigle su dogovor o tome ko bi trebao popuniti vodeće pozicije u Evropskoj uniji, objavio je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz.

Obraćajući se poslanicima u njemačkom parlamentu, Scholz je rekao da je šest lidera EU koji predstavljaju glavne evropske političke grupe konačno postiglo dogovor o ovom pitanju.

“Antonio Costa će biti budući predsjednik Evropskog vijeća, Ursula von der Leyen će biti predsjednica Evropske komisije, a baltička političarka Kaja Kallas biće visoka predstavnica za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je kazao da se ovim sporazumom nadaju da će osigurati da se najviši zvaničnici EU ne oslanjaju na podršku radikalnih ili populističkih stranaka u Evropskom parlamentu.

“Dobro je što konstruktivne, proevropske stranke imaju jasnu većinu u Evropskom parlamentu i očekujem da će se budući predsjednik Evropske komisije osloniti upravo na takvu većinu u parlamentu”, dodao je Scholz.

TRT Balkan / agencije