Američki predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Xi Jinping.      Foto: AFP

Evo rezimea njihovih sporova:

"Špijunski" balon

Peking insistira da je balon koji je oboren 4. februara 2023. godine, nakon što je proveo nedelju dana leteći iznad SAD-a i Kanade, bio uređaj za nadzor vremenskih prilika.

Optužio je SAD da šalju svoje balone iznad Kine, što je Vašington negirao.

Ovaj incident je naterao državnog sekretara Antonija Blinkena da odgodi posetu Pekingu koja je bila najavljena kao šansa da se odnosi poprave.

Tajvan

Peking je bio ogorčen odbranom samoupravnog Tajvana od američkog predsednika Džoa Bajdena.

A posebno nakon što je rekao, prvi put u oktobru 2021. godine, da će Vašington vojno braniti ostrvo ako ga napadne Kina.

2022. godine Peking je promenio svoje mišljenje rekavši da je Vašington ipak održao svoju politiku “jedne Kine“.

To je diplomatsko priznanje da postoji samo jedna kineska vlada.

Prema toj politici, SAD priznaje i ima formalne veze s Kinom, a ne s Tajvanom.

Tenzije su ponovo eskalirale u avgustu 2022. nakon što je tadašnja američka predsednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi posetila Tajvan.

Peking je izveo jedinstvene vojne vežbe oko ostrva kao odgovor na to.

Ukrajina i Severna Koreja

Peking, koji tvrdi da vodi politiku neutralnosti u svetskim poslovima, odbacio je pozive SAD-a da javno osudi svog saveznika Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Blinken je u februaru optužio Peking da razmatra naoružavanje Rusije.

Peking je tu tvrdnju odbacio kao “lažnu“. Vašington takođe želi da Kina obuzda Severnu Koreju, strahujući da će ta povučena država uskoro izvesti svoju sedmu nuklearnu probu.

I Rusija i Kina, dugogodišnje saveznice Severne Koreje i ekonomski dobročinitelji, stavile su veto na pozive Vašingtona za jačanje sankcija UN-a Pjongjangu.

KOVID poreklo

Pitanje odakle je nastala pandemija KOVID-19 predmet je sukoba između Vašingtona i Pekinga otkako se virus prvi put pojavio u Kini početkom 2020. godine.

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je virus slučajno procureo iz laboratorije u Vuhanu, što je teorija koju je u februaru 2023. ponovio šef FBI-ja Kristofer Vrej.

Peking je odlučno demantovao optužbe. Bajden je, iako odmereniji od Trampa, optužio Peking da krije važne informacije o poreklu KOVID-a.

Rat čipova

Prva američka i druga po veličini kineska ekonomija u svetu su u žestokoj borbi za kontrolu tržišta poluprovodnika.

Tajvan čini gotovo 50 posto svetske proizvodnje čipova koji se koriste u svemu, od pametnih telefona i automobila do projektila.

Vašington je preuzeo korake da ograniči sposobnost Kine da kupuje i proizvodi vrhunske čipove vojne primene.

Kina je prijavila SAD Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog ograničenja.

Ujguri

Vašington je 2021. godine proglasio da kinesko gušenje ujgurske manjine u severozapadnoj regiji Xinjiang predstavlja “genocid“, što je optužba koju je Peking odbacio.

Grupe za ljudska prava optužuju Peking da je zarobio više od milion Ujgura i drugih muslimanskih manjina u logorima.

U junu 2022. Sjedinjene Države zabranile su većinu uvoza iz Xinjianga kako bi kaznile Peking za prisilni rad u logorima, kako to grupe za ljudska prava nazivaju. Peking negira optužbe.

Južno kinesko more

Vašington i Peking su takođe u sukobu oko Južnog kineskog mora bogatog resursima.

Peking tvrdi da ima suverenitet nad gotovo celim morem, ali Filipini, Vijetnam, Malezija i Brunej kažu da takođe poseduju delove mora.

Peking je ignorisao presudu međunarodnog suda u kojoj je utvrđeno da njegove tvrdnje nemaju pravnu osnovu.

Hong Kong

U januaru 2023. Bajden je naredio dvogodišnje produženje programa koji omogućava stanovnicima Hong Konga u Sjedinjenim Državama da ostanu nakon isteka njihovih viza.

Bajden je izneo ono što je opisao kao “napad kineske vlade na autonomiju Hong Konga“ i njeno narušavanje demokratskih institucija teritorije.

TRT Balkan