"Predsjednik Biden je bio jasan da SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini."           Foto: Reuters Archive

Zemlje NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Njemačku, izjavile su da zapadne zemlje neće slati nikakve kopnene trupe u Ukrajinu, odbacivši nedavni prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Saveznici su još jednom odbacili mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, ponavljajući da i dalje podržavaju zemlju vojnom pomoći.

"Ono što je bilo dogovoreno od početka važi i za budućnost, a to je da neće biti kopnenih trupa, niti vojnika na ukrajinskom tlu koje će tamo slati evropske države ili države NATO-a", rekao je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je Macron predložio slanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu da podrže Ukrajince u odbrani od Rusije.

"Danas ne postoji konsenzus da kopnene trupe treba da budu raspoređene na službeni način... ali ništa ne treba isključiti", rekao je Macron u Parizu, nakon što je ugostio zapadne lidere na konferenciji o vojnoj podršci Ukrajini.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je da ta zemlja nema planove za vojno raspoređivanje velikih razmjera u Ukrajini, osim malog broja osoblja koje već obučava ukrajinske snage.

Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da je "put do pobjede" slanje vojne pomoći Kijevu, "tako da ukrajinske trupe imaju oružje i municiju koje su im potrebne za odbranu", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

"Predsjednik Biden je bio jasan da SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini."

Zemlje poput Poljske, Španije i Češke takođe su izrazile svoje protivljenje ovoj ideji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je napomenuo da alijansa ne planira slanje borbenih trupa u Ukrajinu.

TRT Balkan / agencije